In ultimile trei luni de sarcina, multe femei insarcinate au probleme cu somnul. Astfel, in timp ce unele vor descoperi ca le este foarte greu sa adoarma sau nu isi vor gasi o pozitie potrivita in pat, altele vor avea parte de cosmaruri. De asemenea, vor exista femei care, desi la inceputul sarcinii nu aveau probleme cu somnul acum nu vor mai reusi sa doarma decat cateva ore si totul datorandu-se in exclusivitate schimbarilor fizice care au loc in ultimul trimestru al sarcinii
In fapt, exista multe situatii fizice si mentale care pot contracara somnul, astfel, printe ele se numara crampele la picioare, nevoia de a urina mai des, un copil foarte activ ce si-a facut obiceiul de a lovi cu piciorusele in vezica mamei, dificultati in intoarcerea de pe o parte pe alta, avand in vedere ca burtica a crescut, dureri de spate, in special in partea inferioara a coloanei, nelinisti legate de nastere sau de copil sau pur si simplu teama ca nu e normal sa existe atatea griji.
Cu toate astea, tot ceea ce am enumerat mai sus sunt stari normale pe perioada sarcinii asa caProbleme de somn pe perioada sarcinii daca esti insarcinata si vrei sa dormi bine, citeste acest articol in continuare si incearca cateva din sfaturile de aici, cu siguranta te vei simti mai bine.
Si acum sa incepem cu crampele de la picioare. Daca ai asa ceva, o idee ar fi sa iti lasi greutatea corpului pe piciorul care te doare, astfel se va mai reduce din discomfort. De asemenea este bine sa retii ca lipsa de calciu poate face crampele si mai dureroase asa ca este foarte important sa obtii cat de mult calciu (in dozele prescrise de medic) din alimente si suplimente alimentare.
Daca iti simti inima cum bate sau daca iti este greu sa respiri acest fapt se datoreaza cresterii cantitatii de sange din organism. Daca esti anemica, inima trebuie sa munceasca cu mult mai mult decat de obicei pentru a transporta suficient oxigen in tot corpul si la copil.
Cea mai buna pozitie in care te poti atunci cand esti insarcinata este pe o parte cu genunchii indoiti. Astfel, munca inimii devine mai usoara deoarece greutatea copilului nu mai apasa asupra venelor mari care transporta sangele inapoi la inima, de altfel, aceasta pozitie este buna si pentru spatele tau.
Si pentru ca veni vorba de spate, daca ai dureri in zona inferioara a coloanei, incearca sa folosesti cateva perne in plus pentru a vedea cum poti face sa fii mai confortabila atunci cand stai culcata. Spre exemplu, incearca sa pui o perna sub abdomen, una intre picioare, una mai rigida in spatele tau si evident inca una pe care sa stai cu capul.
Pe de alta parte, sa simti nevoia sa urinezi noaptea este normal deoarece copilul apasa asupra vezicii urinare. Nu ai cum sa eviti aceste episoade nocturneinsa, poti sa le reduci daca eviti sa mai bei multe lichide seara.
Ca un sfat suplimentar, evita sa consumi bauturi ce contin cofeina, cum ar fi cafeaua, unele ceaiuri si unele bauturi carbogazoase deoarece cofeina este un usor stimulator mental si in plus ea mai Probleme de somn pe perioada sarciniistimuleaza rinichii sa produca mai multa urina.
Daca atunci cand urinezi ai dureri, s-ar putea sa suferi de cistita, asa ca daca este cazul de asa ceva consulta-ti medicul si eventual colecteaza si o proba de urina pentru analize.
In alta ordine de idei, cu cat copilul va deveni mai mare, cu atat iti va fi tie mai greu sa te intorci in pat. Daca aceasta situatie a devenit o problema, poti lua in considerare cumpararea unui cersaf special conceput pentru a te intoarce mai usor. Practic acesta are doua fete, ambele lucioare care ajuta la o miscare mai usoara prin reducerea frecarii dintre materiale.
Si pentru ca am vorbit ceva mai sus despre vise si cosmaruri, probabil ca daca ai avut asa ceva pana acum stii cat de deranjante sunt, mai ales pentru o femeie insarcinata. Cel mai bine este sa vorbesti cu cineva apropiat despre aceste vise, sa te ajute sa le intelegi si sa nu iti mai fie teama de ele.
Si nasterea in sine poate fi un motiv de teama, insa pentru aceste situatii exista cursuri speciale prenatale . Daca te inscrii la un asemenea curs, vei fi invatata ce se intampla in acele ultime momente ale sarcinii si ce metode si exercitii se pot dovedi de mare ajutor pe perioada travaliului si a nasterii.
Nu uita ca somniferele nu sunt o solutie deoarece ele iti pot afecta copilul asa ca, decat sa stai fara sa poti adormi, incearca sa faci ceva: sa citesti o carte, sa asculti putina muzica relaxanta, sa tricotezi, cosi, navighezi pe internet, sa te uti la TV, sa faci o baie sau sa iti acorzi placerea unei manichiuri. Vei vedea ca este mult mai usor sa adormi dupa ce ai facut ceva placut care te-a relaxat.