Toti cei care au adoptat un copil si-au pus urmatoarea intrebare: voi putea sa-l iubesc, fiind adoptat, la fel de mult ca si atunci cand ar fi al meu? Este normal sa existe dubii, insa de cele mai multe ori aceste dubii dispar imediat ce noii parinti isi primesc copilul si cel mai probabil odata cu trecerea timpului, simpla idee va parea total aberanta. In fapt, adoptia nu este nimic altceva decat un alt mod de a avea un copil.
Atunci cand o femeie este insarcinata nu vor trece mai mult de noua luni de la concepere pana la nastere insa acestea sunt noua luni pline de griji si temeri: va fi copilul sanatos, va putea ea duce sarcina la bun sfarsit. Pe de alta parte, la adoptie aceste griji oarecum dispar fiind inlocuite de grija actelor si a micilor probleme ce apar pe parcurs.
Ce trebuie facut pentru adoptie?
Un cuplu care vrea sa adopte un copil trebuie in primul rand sa contacteze autoritatile de la protectia copilului, cele care se ocupa de asemenea cazuri. In general, functionarul care va fi desemnat pentru a se ocupa de respectiva adoptie va incerca pe cat posibil sa aiba grija ca micutul sa nu ajunga intr-o familie cu probleme. De altfel, functionarul va petrece o buna parte din timpul dedicat adoptiei facand o ancheta sociala pentru a se asigura ca viitorii parinti adoptivi sunt cu adevarat potriviti, ca nu au antecedente legale sau probleme sociale. In final, se va merge la tribunal pentru a se definitiva actele oficiale de adoptie. Insa, atentie, judecatorul nu va semna actele finale ale adoptiei pana cand copilul nu va locui o vreme impreuna cu noii sai parinti, pentru a vedea daca nu exista nici un fel de probleme.
In unele cazuri se va cere si acordul parintilor naturali ai copilului. Daca cei doi sunt casatoriti va fi necesar acordul amandorura iar daca nu, doar cel al mamei.
In situatia in care parintilor naturali li se cere acordul iar acestia refuza un anumit cuplu, atunci sansele ca acel cuplu sa le poata infia copilul dispar aproape complet.
Se poate intampla ca viitorii parinti adoptivi sa aiba unele dubii in legatura cu ceea ce fac si care este sau nu decizia corecta de luat. In asemenea situatii se recomanda dialogul cu functionarul care se ocupa de adoptie. Acesta are la dispozitie toate datele problemei plus o bogata experienta in domeniu care ii poate permite sa evalueze mult mai bine situatia.
Cine poate face o adoptie?
Legea impune ca cei care doresc sa adopte un copil sa aiba cel putin 18 de ani impliniti si de asemenea sa fie capabili sa demonstreze ca pot avea grija in mod corespunzator de micutul pe care il primesc spre crestere. In zilele noastre, totusi, numarul de copii abandonati sau la care parintii renunta a scazut considerabil, motiv pentru care si conditiile de adoptie s-au inasprit putin, cerintele devenind ceva mai drastice. Astfel, in multe cazuri se prefera cuplurile casatorite care pot demonstra ca nu pot avea copii biologici. De asemenea sunt favorizate cuplurile care nu au implinit inca varsta de 35-40 de ani iar in unele cazuri adoptia nu va fi acordata persoanelor care au trecut prin cel putin un divort. Nu in ultimul rand, exista si conditia ca, cuplurile casatorite sa aiba implinti cel putin trei ani de casnicie impreuna.