Search for content, post, videos

Cand e prea putina sau prea multa disciplina?

Ce este si cand incepem disciplina? Pana nu demult disciplina era asociata cu pedeapsa. Daca nu faci cum spun eu atunci vine bau-bau, sau nu vei mai avea voie sa te joci ori sa te uiti la desenele preferate.

Ei bine, disciplina nu inseamna pedeapsa, ci presupune stabilirea de limite pentru actiunile copilului cu scopul de a-l ajuta pe acesta sa isi dezvolte simtul responsabilitatii si sa il invete controlul de sine. Mesajul pe care il transmitem copilului este mai degraba de tipul: acum voi avea eu grija de tine pentru ca mai tarziu sa o poti face singur.

In ceea ce priveste debutul discipilinei, acesta are loc in ultima jumatate a celui de-al doilea an de viata, o data ce au fost puse bazele relatiei de atasament parinte-copil.
Care sunt tipurile de disciplina?

O data cu noile teorii legate de parenting au aparut si diverse abordari in ceea ce priveste disciplina. In functie de stilul de parentaj pe care ni l-am ales ( prin atasament, prin joc, etc) vom aborda si disciplina, pentru a avea o coerenta in relatia cu copilul si a-i transmite un mesaj unitar.

Astfel putem alege disciplina democratica- ce are la baza prevenirea conflictului, identificarea nevoilor copilului si asigurarea unui mediu cat mai sigur, disciplina prin prin joc- ce se bazeaza pe transpunerea situatiilor de disciplina in joc, disciplina pozitiva- ce presupune oferirea de aprecieri pozitive pentru comportamentele pe care ni le dorim de la copilul nostru, disciplina constienta- ce are la baza procesul de constientizare a actiunilor si consecintelor in relatia parinte-copil.

Ce momente sunt oportune pentru disciplina?

Disciplina nu se face oricand si oricum. Atunci cand apare un comportament nedorit este util sa luam in considerare circumstantele in care acesta s-a produs: copilul este foarte obosit, este intr-un mediu nou sau este suprastimulat. In functie de aceste situatii putem stabili care este nevoia copilului si, astfel, cauza comportamentului respectiv, iar actiunile nostre vor fi in concordanta cu acestea.

Cel mai bun moment pentru disciplina este imediat dupa producerea comportamentului, si nu mai tarziu, deoarece copiii nu inteleg cauzalitatea pe termen lung.

Cand e prea putina sau prea multa disciplina?

Aceasta intrebare este cel mai probabil in mintea oricarui parinte: daca sunt prea autoritar atunci copilul se va simti ingradit si nu va avea posibilitatea sa se dezvolte liber, iar daca sunt prea permisiv atunci copilul nu va avea limite si va deveni confuz si nesigur. Si atunci, cum sa facem?

E bine sa stabilim dinainte asteptarile pe care le avem de la copil si comportamentele pe care ne dorim sa le disciplinam. Odata lamurite aceste aspecte vom stii clar cand e cazul sa intervenim si ce e nevoie sa corectam.
Cum gestionam crizele de afect (tantrum crisis)?

Crizele de afect reprezinta teama cea mai mare a oricarui parinte, mai ales daca au loc intr-un spatiu public. Cum o sa ma descurc atunci cand copilul meu va tipa si va da din picioare ca vrea o anumita jucarie, sau cand nu vrea sa plecam din parc ori sa manance? Ei bine, aceste situatii sunt firesti!

Cand copilul are o astfel de criza incearca sa isi exprime o nevoie sau o frustrare, este modul sau de a se afirma ca persoana independenta sau de a se descarca. Cel mai important in astfel de momente este sa ii oglindim trairile, sa ii transmitem ca il intelegem si sa ii acordam atentie. Copilul are nevoie, in primul rand, sa ii recunoastem nevoile si nu neaparat sa i le indeplinim!

Mai multe pe eumama.ro.

 

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *