Search for content, post, videos

Cand Cenusareasa devine periculoasa

Tuturor ne-au placut Frumoasa si Bestia, Cenusareasa sau Frumoasa din padurea adormita si aproape toate ne-am visat printese la un moment dat.

Cercetatorii in psihologie au ajuns, insa, la concluzia ca aceste desene animate altereaza stima de sine a viitoarei adolescente care va deveni copila de azi.

“Sindromul printesei” despre care ne atrag atentia psihologii se transpune in mintea fetitelor astfel: este suficient sa fii draguta si sa fii imbracata frumos pentru a gasi dragostea care ti-e sortita si sa fii, totodata, populara. 

Cenusareasa este un exemplu clar. Nimeni nu o baga in seama cand  purta haine ponosite si cand spala podeaua, dar a devenit centrul atentiei la balul de la Palatul Regal dupa ce a fost “dichisita” de Zana cea buna.

Acest tip de mesaj subliminal pe care il primeste micuta va avea un impact negativ asupra stimei de sine a adolescentei care va deveni. Insa problema nu se opreste doar la desenele animate.

Mesajul conform caruia valorezi “ceva” doar in baza aparentei tale este promovat pe toate caile media, de la televizor, la internet. Astfel, nu-i de mirare ca la varsta de 10 ani fata va cere mamei un “outfit” din ultima colectie vestimentara a Carolinei Herrera.

Forma fara fond

Daca are parinti cu stare, micuta are sanse mari sa devina o adolescenta superficiala, pentru care fondul nu va mai conta daca forma atrage priviri pline de invidie.

In cazul in care situatia financiara a parintilor nu permite achizitii vestimentare piperate, adolescenta tinerei va fi marcata de un sentiment de inferioritate pentru ca ea nu va putea concura cu sosiile lui Paris Hilton din liceu.

Solutia este insa in mainile parintilor, care trebuie sa ii induca fetei ca Cenusareasa sau Kim Kardashian nu au nimic in plus fata de ea decat, cel mult, cativa ani la varsta si ca o astfel de concurenta este de teapa celor care rostesc “fataaaaa” o data la fiecare trei cuvinte.

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *