Micutul de 2 luni incepe sa dea mai multa atentie mediului inconjurator, dar mai ales adora sunetul vocii tale si te urmareste cu un mare interes. Tonul vocii tale il fascineaza si va raspunde atat la un ton ridicat al vocii, cat si atunci cand ii vorbesti calm. Mai mult de atat, bebelusul iti si raspunde cu o varitate de tonuri de gangurit. De asemena, vei observa ca micutul devine mai pretentios in aceasta luna.
Transformarile micutului
-Poate urmari obiecte care trec prin fata lui cu privirea.
-Isi tine capul drept
-Se poate rostogoli intr-o directie
-Poate sa-si ridice pieptul si sa se sprijine in maini cand sta pe burta
-Isi concentreaza privirea pe obiecte mici
-Bebelusul poate chiar sa rada destul de zgomotos
Modalitati de a stimula simturile bebelusului
Micutul poate ganguri mai mult daca ii stimulezi simturile prin urmatoarele variante:
-Adauga culoare. Agata deasupra leaganului sau a patutului diverse jucarii in culori vii.
-Pune-i muzica. Acum poti sa-i pui si muzica mai ritmata in programul de joaca. Daca micutul devine agitat, opreste muzica si calmeaza-l vorbindu-i cu calm.
-Alinta-l. Tot ce are nevoie micutul acum este dragostea si grija ta.
Motive pentru care micutul poate fi nervos
1. Colicii. 10-20 procente din nou-nascuti au perioade de plans intens, care pot avea loc de cateva ori pe saptamana si sa tina chiar si cateva ore. Colicii difera de plansul obisnuit si putem sa vorbim de existenta lor cand copilul pare neconsolat, iar plansul se transforma in tipat. Se manifesta mai ales dupa amiaza si seara.
2. Gazele intestinale. O metoda de a preveni gazele intestinale este sa pui mai multa hrana in biberon decat stii ca mananca bebelusul in mod normal. In acest mod, micutul nu va mai suge dintr-un biberon gol si deci nu aerul nu va mai patrunde in intestine. De asemenea, tine biberonul sub un unghi de 45 de grade pentru a reduce cantitatea de aer ce patrunde inauntru.
3. Intoleranta la hrana.Bebelusii se nasc cu un sistem digestiv care nu este total dezvoltat, dar care continua sa se maturizeze in primele 4-6 luni de viata. Daca micutul devine agitat sau plange dupa ce il hranesti cu biberonul, discuta cu medicul. Daca decideti ca este mai bine sa schimbati hrana, fa-o treptat.