Search for content, post, videos

Anemia pe perioada sarcinii

Femeile gravide au nevoie de mai mult fier decat de obicei iar in conditiile in care nu au parte de acest aport de fier, devin anemice.

Ce este anemia?

Anemia este o lipsa de celule rosii din sange, ce poate duce la o lipsa de oxigen, cauzand o stare de oboseala neobisnuita.

Deficienta apare fie printr-o reducere a a productiei de celule rosii ori printr-o pierdere crescuta de asemenea celule.

 Pentru a produce celule rosii, corpul are nevoie (printre altele) de fier, vitamina B12 si de acid folic. Daca exista o lipsa a uneia sau mai multe din aceste componente, va aparea anemia.

Ce sunt celulele rosii?

Celulele rosii sunt acele celule care circula in lichidul plasmatic din sange si ii dau acestuia culoarea specifica. Prin intermediul actiunii de pompare, inima impinge sangele prin corp folosind arterele. Celulele rosii isi primesc oxigenul in plamani si il poarta prin tot corpul.

Celulele organismului, mai departe, folosesc oxigenul pentru a alimenta combustia (arderea) zaharului si a grasimilor, ceea ce duce la producerea energiei corporale.

 Pe parcursul acestui proces, numit oxidare, dioxidul de carbon este creat ca si produs rezidual. El se lipeste de celulele rosii din sange care si-au livrat deja oxigenul. Astfel dioxidul de carbon este transportat in vene si inapoi in plamani de unde este expulzat in atmosfera.

anemia in timpul sarcinii   

Cauze ale anemiei pe perioada sarcinii

 Femeile devin deseori anemice pe perioada sarcinii datorita cererii de fier si alte vitamine care creste simtitor in cele noua luni de sarcina. Mama trebuie sa isi creasca productia de celule rosii sanguine si in plus fatul si placenta au nevoie de propria provizie de fier, care nu poate fi obtinuta decat de la mama.

Pentru a avea suficiente celule rosii in sange si pentru fat, corpul incepe sa produca mai multe celule rosii si plasma. S-a calculat ca volumul de sange creste cu aproximativ 50% in perioada sarcinii, desi cantitatea de plasma este cu mult mai mare. Acest fapt cauzeaza o diluare a sangelui facand ca concentratia de hemoglobina sa ajunga la cea mai mica valoare intre saptamanile 25 si 30. In aceste conditii este posibil ca femeia sa aiba nevoie de mai mult fier, cea mai buna metoda de identificare fiind un test de sange denumit serum ferritin.

Alte cauze ale anemiei inclus o dieta saraca in fier. Persoanele cu diete vegetariene sau vegane trebuie in acest sens sa aiba grija ca dietele lor sa incuda suficiente alimente bogate in fier. De asemenea lipsa de acid folioc, sau mai rar, lipsa de vitamina B12 pot cauza de asemenea anemie.

 In general anemia este mult mai intalnita la femeile care au doua sarcini foarte apropiate in timp una de alta sau la cele care au sarcini multiple.

Care sunt simptomele anemiei pe perioada sarcinii?

Daca femeia este sanatoasa ea va avea foarte rar simptome de anemie in afara de cazul in care cantitatea ei de hemoglobina este mai mica de 8g/dl. In acest caz, simptomele vor fi de oboseala si paloare faciala. De asemenea vor aparea palpitatii, episoade de respiratie neregulata si ameteli ocazionale.

 Daca anemia este severa (mai putin de 6g de hemoglobina per decilitru de sange), atunci simptomele se pot manifesta sub forma unei angine (dureri de piept) sau a unei dureri de cap severe.

Ai grija sa iti asiguri o dieta variata

Acesta este cel mai bun sfat pentru cazul in care doresti sa ramai insarcinata. De asemenea este o idee foarte buna sa discuti cu medicul tau curand in legatura cu alimentatia pe care trebuie sa o adopti.

Surse excelente de fier sunt carnea de oaie, painea si cerealele integrale, ouale, spanacul si fructele uscate. Folosirea de suplimente alimentare cu fier, vitamine si in special cu acid folic (400 de micrograme pe zi) pot fi de mare ajutor in perioada prenatala dar efectele acestora se vor resimti si pe parcursul sarcinii.

Pentru a absorbi o cantitate cat mai mare de fier din dieta este bine sa iti introduci in obiceiurile alimentare si cateva fructe pe zi bogate in vitamina C cum ar fi portocalele, kiwi-ul, lamaile dar si cartofii sau legumele crude.

 In afara de dieta propriuzisa, a devenit mai nou un obicei sa se recomande femeilor ce doresc sa aiba un copil sa inceapa sa ia acid folic cu ceva timp inainte de concepere. Astfel se reduce riscul de defecte ale tubului neural (spina bifida) la fatul aflat in dezvoltare.

Cum poate un medic sa dea un diagnostic de anemie pe perioada sarcinii?

In afara de simptomele clinice, anemia este deseori detectata pe perioada testelor medicale antenatale. Testele de sange sunt facute de obicei la primul consult si dupa aceea inca odata la jumatatea sarcinii. Astfel, o descriere a numarului de celule rosii precum si a starii acestora va fi inclusa in rezultatele testelor.

Posibile complicatii ale anemiei sunt: respiratia anevoioasa, palpitatiile sau angina.

 Daca apare o anemie severa in urma pierderii de sange la nastere, atunci este posibil ca medicul sa impuna chiar o transfuzie urgenta de sange.

Evolutii

Daca s-a eliminat cauza anemiei si nu mai ai nevoie de suplimente alimentare, atunci se considera ca esti vindecata.

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *