Search for content, post, videos

Adevarul despre alimentatia in timpul sarcinii: ce este sanatos sa mananci

Sunt o multime de mituri referitoare la alimentatia femeii insarcinate si la poftele culinare pe care le au gravidele, insa nu toate sunt adevarate.

 

Ce pofte ciudate iti spune ca lipseste ceva din alimentatia femeii insarcinate

 

Unele pofte alimentare sunt firesti in timpul sarcinii si, cu moderatie, nu strica nici sanatatii fatului, nici siluetei mamei daca sunt indeplinite. Insa unele pofte culinare pot indica anumite carente alimentare. Acesta este cazul poftelor bizare de gheata, de argila sau lut sau de detergent. O femeie insarcinata care pofteste la astfel de produse nealimentare ciudate ar trebui sa-si contacteze medicul de familie pentru un set de analize complete care sa-i indice care sunt carentele din organism.

 

Ce tip de branza ar trebui evitata in timpul sarcinii

 

Branzeturile moi sunt, de regula, facute din lapte nepasteurizat, care pot avea in componenta lor bacterii cauzatoare de listerioza, o boala asemanatoare gripei, ce prezinta simptome de precum febra, dureri musculare, greata, starea de voma si dureri gastrice. Femeile insarcinate sunt de 13 ori mai expuse riscului de a suferi de listerioza, afectiune periculoasa atat pentru ele, cat si pentru fat. Din acest motiv, branzeturile moi, cum este branza feta, trebuie evitate in timpul sarcinii. Mai mult, o femeie insarcinata ar trebui sa verifice eticheta fiecarui produs lactat pentru a se asigura ca acesta este produs din lapte pasteurizat.

 

Preferintele culinare ale copilului sunt dictate de alimentatia femeii in timpul sarcinii

 

Acest mit este perfect adevarat. Oamenii de stiinta au constatat ca alimentele pe care o femeie le consuma pe parcursul celor noua luni de sarcina sunt preferate, dupa nastere, si de bebelusii in dezvoltare. Din acest motiv, alimentatia gravidei trebuie sa fie cat mai variata si cat mai sanatoasa, formata din produse naturale.

 

Produsele picante nu favorizeaza intrarea in travaliu

 

Unora dintre gravide li se spun sa evite produsele alimentare iuti pentru ca risca sa-si provoce o nastere prematura. Informatia este insa falsa. Nu exista nicio dovada medicala, stiintifica ce atesta acest fapt.

 

Cafeina nu dauneaza nici gravidei, nici fatului

 

Mai multe studii medicale au aratat ca mai putin de 200 de miligrame de cafeina, sau 200 de mililitri de bautura cofeinizata, nu afecteaza in niciun fel sanatatea fatului si nici a mamei. Cafeina nu induce travaliu prematur si nici nu creste riscul de avort spontan. Pe de alta parte, cantitatea nu trebuie depasita.

 

Cand ar trebui sa inceapa sa ia o femeie gravida acid folic

 

Acidul folic este esential in prevenirea unor defecte ale fatului, la nivelul creierului si al coloanei vertebrale. Dar functioneaza doar daca femeia incepe sa ia suplimente de acid folic INAINTE sa ramana insarcinata sau, cel putin, inca din primele saptamani de la conceptie. O femeie neinsarcinata ar trebui, de altfel, sa aiba un aport zilnic de 400 de micrograme de acid folic, in timp ce o viitoare mamica ar trebui sa creasca cantitatea la 600 de micrograme.

 

Poti manca crenvrusti si carnati in timpul sarcinii, atata timp cat sunt fierti sau gatiti la cuptor

 

Crenvurstii si carnatii nu par a fi alegerea ideala atunci cand vrei o silueta de vis sau cand esti insarcinata, dar ei nu afecteaza in niciun fel sanatatea atata timp cat sunt fierti sau gatiti la cuptor, fara ulei. De altfel, preparatele culinare fierte si cele gatite la cuptor ar trebuie sa fie de baza in alimentatie femeii insarcinate.

 

Ghimbirul alunga greturile de dimineata

 

Greturile de dimineata, ce apar mai ales in primul trimestru de sarcina, au un remediu mai putin cunoscut: ghimbirul. Mai multe studii au demonstrat ca un gram de ghimbir pe zi ajuta la alungarea greturilor in cazul femeilor insarcinate.

 

O dieta sanatoasa in timpul sarcinii nu este suficienta pentru a beneficia de suficient fier in organism

 

Indiferent cat de sanatos si variat mananca o femeie gravida, tot nu-si va putea asigura cele 27 de miligrame de fier de care ar trebui sa beneficieze zilnic. In timpul sarcinii, femeia poate consuma carne macra, oua, peste si legume si vegetale inchise la culoare, insa toate acestea nu sunt suficiente. Pentru a stabilit exact cantitatea necesara de fier pe care trebuie sa o ia o femeie insarcinata din suplimente, trebuie mai intai sa-si faca un set de analize pentru a vedea cat isi trage doar din alimentatie. In felul acesta, femeia gravida evita riscul anemiei, care este asociata cu nasterea prematura si cu o greutatea mica a fatului la nastere.

 

Vitaminele esentiale pentru o femeie insarcinata

 

Vitaminele B1, D si fierul sunt vitale pentru sanatatea mamei, dar mai ales a fatului.

 

Varza cruda este periculoasa pentru gravida

 

Indiferent cat de bine ai spala varza, tot nu poti indepartatoate bacteriile care sunt mult mai periculoase pentru o femeie gravida decat pentru una care nu asteapta un copil. Din acest motiv, o femeie insarcinata ar trebui sa evite varza sau salata cruda, indiferent cat de temeinic a fost curatata, si sa manance aceste verdeturi in varianta gatita.

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *