17 mai , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATELucruri pe care nu le stiai despre lacrimi. De ce barbatii plang...

Lucruri pe care nu le stiai despre lacrimi. De ce barbatii plang mai rar

Unii plang de bucurie, altii de tristete, uneori din cauza unei stari de soc, sau deloc, caci unele persoane nu pot plange.

Indiferent de motiv, lacrimile sunt un produs firesc al corpului uman si, ocazional, sunt chiar benefice sanatatii. Iata cele mai ciudate adevaruri despre plans!

Lacrima este, de fapt, un amestec de apa, sebuum si mucus. Echilibrul celor trei elemente este delicat, iar cantitatile nepotrivite poate duce la tot felul de probleme oculare. Cea mai comuna conditie medicala este sindromul „ochilor uscati”, cauzat de insuficienta apei, a sebuumului sau a mucusului din lacrimi, explica Geoffrey Rose, consultant oftalmolog la Spitalul de Ochi Moorfields din Londra.

Expertul Acasa.ro, psihologul Keren Rosner: Cum il cuceresti dupa prima intalnire

Aproximativ 50% din oameni sufera de „ochi uscati” la un moment dat in viata. Simptomele includ iritatii, roseli anormale, senzatii de intepatura si de arsura.

1. De ce este bine sa lacrimezi cand tai ceapa

A taia ceapa nu este activitatea preferata a nimanui, dar daca lacrimezi in acest timp inseamna ca ochii tai sunt sanatosi.

Exista trei tipuri diferite de lacrimi: lacrimi bazale, absolut firesti, menite sa mentina ochiul umed, lacrimi reflex produse ca raspuns la factori care irita si lacrimi emotionale, generate de stari de spirit puternice.

Lacrimile aparute in timpul taierii cepei sunt cele tip reflex, caci ceapa emana un gaz care, in reactie cu apa din ochi, creeaza o senzatie de iritare pe care corpul o respinge prin lacrimi.  Daca nu plangi in timp ce tai ceapa inseamna ca glanda lacrimala nu mai functioneaza, problema care ar trebui sa te trimita la doctor.

2. De ce barbatii plang mai rar

Toate lacrimile sunt controlate de sistemul nervos autonom, care regleaza anumite procese din corp, precum bataile inimii si digestia.

Cand plangem de emotie, lacrimile sunt declansate de sistemul nervos parasimpatic. Potrivit profesorului  Ad Vingerhoets, un cercetator renumit in domeniul ocular, avem tendinta de a plange emotional mai ales in stari de disperare. Varsatul lacrimilor, pe langa faptul ca ne calmeaza, ne ajuta sa ne si relaxam. Totodata, transmitem, chiar fara sa vrem, un semnal celor din jur potrivit caruia avem nevoie de ajutor.

Oamenii sunt singurele mamifere care pot produce lacrimi emotionale. Insa acestea difera de la femeie la barbat. Dupa cum se stie, barbatii plang mai rar decat femeile. Cauza: testosteronul. Studiile arata ca hormonul masculin inhiba glandele lacrimale. Femeile – avand mult mai putin testosteron in organism – plang mai des decat barbatii.

3. Oamenii care plang cand mananca

Exista anumite persoane care lacrimeaza in timp ce mananca. Acestia sufera de sindromul Bogorad, cunoscut si sub numele de sindromul lacrimilor de crocodil. Conditia medicala este legata de o slabiciune a unui nerv facial care nu functioneaza normal si care este legat de glanda lacrimala.  La fiecare mestecatura, nervul respectiv este stimulat si trimite, la randu-i, un stimul glandei lacrimale care incepe sa producă lacrimi.

4. De ce ne curge nasul si ni se inrosesc ochii in timp ce plangem

Lacrimile emotionale au si efecte fizice. Nasul incepe sa ne curga, iar ochii ni se inrosesc. Acest proces are loc din cauza faptului ca multe lacrimi se scurg, de fapt, pe caile nazare. Totodata, cand plangem, circulatia sangelui catre ochi devine tot mai intensa, motiv pentru care apar ochii rosii.

5. Cand lacrimile inteapa si lasa cicatrici

In cazuri extreme de ochi uscati, lacrimile pot genera senzatii puternice de intepaturi si chiar lasa cicatrici pe obraji. Acest lucru se intampla din cauza lipsei apei din lacrimi, care genereaza un grad de salinitate foarte ridicat, pana la daunator pentru piele.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: