Te-ai hotarat asupra unui model de si acum esti in sfarsit fericita posesoare a unui tatuaj. Din acest moment, artistul care te-a tatuat nu mai este responsabil de problemele care pot aparea daca nu ai suficienta grija de tatuaj. Este foarte important sa tii cont de urmatoarele sfaturi, intrucat un tatuaj frumos se poate transforma rapid intr-un adevarat dezastru daca nu ii acorzi grija necesara.
Nu te atinge de bandaj! Artistul a acoperit tatuajul cu un motiv foarte bun: sa tina bacteriile care se transmit prin aer departe de tine. Tatuajul este totusi o rana deschisa si deci un bun teren de joaca pentru bacterii si infectii. Lasa bandajul pentru minim 2 ore. Stiu ca esti nerabdatoare sa le arati prietenilor noua ta achizitie dar, pentru binele tau, acest lucru trebuie sa mai astepte putin.
Spala si trateaza. Dupa ce scoti bandajul va trebui sa speli tatuajul. Foloseste apa calduta si un sapun antibacterian pentru a curata complet zona. Nu folosi nimic abraziv pentru aceasta operatiune(ca de exemplu carpe sau prosoape). Mana este cea mai buna ustensila in acest caz. Usuca apoi zona prin tamponare, nu prin frecare, cu un prosop curat si moale sau cu servetele. Aplica la final solutia-tratament care ti-a fost recomandata de tatuator. Nu uita ca trebuie sa mentii mereu tatuajul umed, deci nu te desparti niciodata de lotiunea care ti-a fost recomandata.
Dusul, baia, piscina. Da, poti(si este recomandat!) sa faci dus. Este ok sa iti uzi putin tatuajul, dar evita sa il inmoi prea mult. Nu trebuie sa faci baie intrucat apa in exces poate cauza deteriorarea serioasa a tatuajului, asa ca trebuie sa eviti acest lucru pentru 2-3 saptamani. Daca din greseala tatuajul intra in contact cu sapun sau sampon, clateste rapid cu apa. Inotul – fie in piscina, apa sarata sau dulce – trebuie exclus macar pentru 2 saptamani.
Crusta si decojirea. Dupa cateva zile vei observa ca s-a format o crusta pe tatuaj care incepe sa se decojeasca. Aplica de 2-3 ori pe zi comprese umede pe rana timp de 5 minute pentru a inmuia coaja, care se va rupe de la sine. De asemena, vei simti mancarimi in zona, fapt perfect normal, tatuajul nefiind altceva decat o rana care incepe sa se vindece. Sfatul este sa nu te scarpini sau sa incepi sa rupi coaja singura. Daca te mananca, plezneste usor zona. Daca te decojesti, aplica lotiune. Tatuajul tau este aproape gata vindecat, deci nu vrei sa-l strici tocmai pe ultima suta de metri.
Protectia impotriva soarelui. Dupa ce tatuajul este total vindecat va trebui sa-l protejezi de razele ultraviolete. Acestea pot decolora si deci strica un tatuaj reusit in cel mai scurt timp. Inainte sa te expui timp indelungat la soare, aplica un strat de lotiune cu factor de protectie cat mai mare. Astfel iti vei pastra tatuajul in cea mai buna stare si te vei putea mandri cu el oriunde si oricand.
Cum scapam de un tatuaj