18 aprilie , 2025

Ultimele articole

AcasăMAMICIIngrijirea danturii in timpul sarcinii

Ingrijirea danturii in timpul sarcinii

Sarcina nu este o boala, este un prilej de bucurie, o perioada de care fiecare femeie trebuie sa se bucure, cu plusurile si minusurile sale. Printre schimbarile majore care au loc in organism se numara si posibilele sangerari ale gingiilor si inrautatirea eventualelor probleme.

Perierea si curatarea spatiilor interdentare cu ajutorul atei speciale, dar si vizitele regulate la stomatolog sunt „armele” pe care orice gravida le are la indemana, pentru a-si mentine dantura sanatoasa.

Perierea fiecarui dinte se efectueaza dinspre radacina spre varf si este necesar sa efectuati miscarile corect, timp de minim doua minute. Datorita cantitatii mai mari de sange din organism si a sensibilitatii, e posibil ca gingiile sa sangereze. Discutati cu medicul stomatolog despre schimbarea pastei de dinti si optati pentru o periuta din par natural, mai moale.

Daca v-a picat o plomba, a aparut o carie, un nerv va face noptile albe, nu trebuie sa amanati vizita la un medic. In cazul in care resimtiti dureri nu trebuie sa strangeti din dinti si sa asteptati sa treaca. Exista calmante admise in sarcina, insa trebuie sa va fie recomandate de medicul stomatolog. Oricum, toate substantele active pot fi verificate aici, o baza de date cu 14.000 de medicamente si compatibilitatea cu sarcina sau alaptarea. De asemenea, exista si anestezice compatibile cu sarcina si alaptarea.

Citeste si:  Necesarul de vitamine si minerale pe perioada sarcinii

Primele luni de sarcina pot fi insotite de varsaturi. Pentru ca dintii sa fie protejati, dupa fiecare astfel de „repriza”, clatiti cu apa din abundenta, apoi cu ceai de musetel, fara a-l inghiti.
Anemia feripriva, avitaminozele si lipsa unor minerale sunt des intalnite in timpul sarcinii. O alimentatie sanatoasa este esentiala, la fel ca si pastrarea unui echilibru intre cantitati si aportul nutritiv.

Tinand cont ca dintii de lapte ai bebelusului se formeaza in primele luni petrecute in spatiul intrauterin, alimentatia mamei este vitala. Pentru a asigura o dantura sanatoasa si micutului ce urmeaza sa ii dea viata, fiecare femeie trebuie sa isi asigure o cantitate suficienta de nutrienti, in special vitaminele A, C si D, proteine, calciu si fosfor.
Consumati zilnic minim cinci portii de fructe si legume, lactate si proteine de origine animala sau vegetale, evitati alimentele tari, prea reci sau fierbinti.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

Citește și: