8 iulie , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATEIata de ce esti obosit tot timpul! Citeste asta si sigur iti...

Iata de ce esti obosit tot timpul! Citeste asta si sigur iti vei schimba modul de viata

Inrolare trafic.ro

Nu poti sa dai vina mereu pe lipsa de somn pentru starea permanenta de oboseala. Exista cauze surprinzatoare ale oboselii pe care le poti elimina pentru a-ti recapata starea de bine!

Te-ai culcat tarziu, iar a doua zi a trebuit sa te trezesti devreme. In astfel de situatii, este
firesc sa resimti oboseala, mai ales in a doua parte a zilei. Dar exista multe persoane care sunt obosite in permanent, chiar de la prima ora a diminetii, si care totusi prind aproximativ opt ore de somn pe noapte. Toti am trecut prin astfel de perioade si cu totii ne-am intrebat de un provine starea asta de oboseala?

Uneori, cauzele oboselii nu sunt chiar atat de evidente, dar sunt probleme de sanatate ascunse si chiar hibe in stilul de viata care ne sleiesc de puteri si de existenta carora putini dintre noi stim.

Iata cele mai frecvente motive din cauza carora ne simtim obositi tot timpul!

Deshidratarea

Oamenii care nu reusesc sa-si inlocuiasca 1,5% din continutul de apa din organism trec prin stari emotionale tulburi si sufera de lipsa de energie. Este valabil mai ales in cazul femeilor, ele fiind cele mai afectate. Asadar, asigura-te ca bei cel putin 8 pahare mari de apa in fiecare zi si chiar peste ca sa-ti asiguri aportul necesar de apa. Atentie! Aportul de lichide se refera la apa, nu la sucuri, cafea, ceai, ci strict la apa!

Deficienta de vitamina B12

Cand nivelul vitaminei B12 este scazut in organism, celulele rosii din sange si neuronii nu mai functioneaza corespunzator. Practic, scade cantitatea de oxigen purtata de sange si distribuita in corp, fapt care te face sa te simt sleit de putere. Pe masura ce inaintezi in varsta, produci cantitati si mai mici de proteine, fapt care duce la o slaba hranire a intregului organism. Fa-ti un set complet de analize pentru a vedea care sunt carentele si suplineste-le din alimentatie sau/si cu suplimente.

Surmenare pe fond de stres

Nu poti face toate lucrurile bine intr-un timp scurt. Hormonul stresului, cortizolul, este la nivel maxim dimineata si scade spre dupa-amiaza seara. Acesta esential pentru mentinerea ritmului zilnic. Dar cand apare stresul cronic, pe perioada lunga de timp, nivelul de cortizol creste in mod excesiv pentru a ne mentine organismul in stare de alerta tot timpul, fapt care cauzeaza tulburari de somn, atat din perspectiva calitatii, cat si a cantitatii orelor de somn dormite pe noapte. Din pacate, nu exista „pastile” anti-stress, iar orice artificiu, precum ceaiul de tei, actioneaza doar temporar. Cea mai buna solutie este, de fapt, eliminarea cauzelor stresului.

Ai o boala de inima nediagnosticata

Statisticile arata ca jumatate din femeile care au suferit atacuri de cord s-au plans, in prealabil, de probleme de somn si de stare de oboseala permanenta. Acestor simptome li se adauga ameteala si dificultati in a respira la efort fizic reduc (urcatul a doua etaje de scari, de exemplu). Daca suferi de aceste simptome nu ar strica sa faci o vizita la cardiolog pentru a vedea daca inima ta este stare buna.

Prea mult sau prea putin fier

Un simptom frecvent al anemiei, asadar al nivelul prea mic de fier din organism, este oboseala. Asta nu inseamna ca trebuie sa dai fuga la farmacie sa-ti iei suplimente de fier, caci in exces afecteaza procesul de formare a celulelor rosii din sange care transporta oxigen prin corp, iar un nivel scazut de oxigenizare a organismului se manifesta si prin oboseala. Doar analizele medicale pot determina nivelul de fier din organism, iar medicul iti poate indica tratament corespunzator pentru a scapa de deficienta sau excesul de fier din corp si, implicit, de oboseala.

Nu faci deloc miscare

Daca viata ta de zi cu zi presupune trezit de dimineata, mers la munca sau la scoala, mancat, uitat la televizor si somn, inseamna ca duci o viata sedentara, iar sedentarismul este asociat cu oboseala. Lipsa de miscare duce la oboseala, pentru ca in articulatii si musculatura se acumuleaza tensiune pe parcursul zilei, iar singurul mod de a scapa de tensiune este sa faci sport. Indiferent ca alegi sa mergi la sala, sa alergi in parc, sa faci plimbari lungi seara sau exercitii fizice in casa, incepe sa faci miscare daca vrei sa scapi de starea de anchilozare generala.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: