Search for content, post, videos

Cum scapi de petele pigmentare

Fiecare femeie isi doreste un ten curat si sanatos. Din nefericire insa, petele pigmentare reprezinta o problema destul de frecventa in randul acestora, iar pe langa faptul ca sunt inestetice, dau un aspect imbatranit tenului.

Petele pigmentare sunt pete de culoare mai inchisa comparativ cu pielea normala, care apar pe suprafata corpului, in special pe fata (frunte, obraji) decolteu si maini. Substratul aparitiei lor este cresterea cantitatii de melanina de la nivelul pielii, ca urmare a intensificarii activitatii melanocitelor. Melanina in exces se poate depune superficial (in epiderm) sau mai profund (in derm), ceea ce influenteaza raspunsul la tratament.

Cauze

Printre factorii care induc aceasta reactie a melanocitelor se numara: predispozitia genetica, expunerea la soare, tulburari hormonale, anumite afectiuni sau medicamente, sarcina. Acesti factori pot actiona separat sau impreuna, rezultand mai multe tipuri de pete pigmentare.

Remedii

Petele pigmentare prezinta rezistenta destul de ridicata la terapie. In cazul in care se urmeaza un tratament hormonal (cu contraceptive) care este implicat in aparitia hiperpigmentarii se impune intreruperea sa. Daca pigmentul este situat mai profund in derm este foarte putin influentat de tratament.

Disparitia pigmentarii se face gradual, in timp, si prezinta riscul de a reaparea daca nu este evitata expunerea la soare. Tratamentul se poate face aplicand creme depigmentante (doar pe zonele afectate) in combinatie cu creme fotoprotectoare. Agentii depigmentanti sunt reprezentati de hidrochinona, tretinoin, acid azelaic, acid glicolic, acid lactic si alti alfa-hidroxiacizi, utilizati obligatoriu in combinatie cu fotoprotectoare eficiente, care contin dioxid de zinc sau dioxid de titaniu.

 Metode medicale de tratare

Atunci cand produsele destinate ameliorarii petelor pigmentare nu ofera rezultatele dorite, se poate recurge la dermato-cosmetica, medicul dermatolog fiind in masura sa stabileasca tipul de tratament, numarul de sedinte si intervalul dintre acestea.

Printre metode, se numara: peelingul chimic, dermabraziunea sau microdermabraziunea, crioterapia (pentru petele mici), tratamentul cu lumina intens pulsata (IPL), electrostimularea, tratamentul cu laser.

Sursa: www.coltuldefrumusete.ro

 

 https://www.facebook.com/coltuldefrumusete

 

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *