Search for content, post, videos

Bijuterii de autor, de la creatoarea Dana Tudor

Orice femeie doreste si iubeste sa accesorizeze tinutele cu diferite lucruri cat se poate de elegante si originale. Insa, putine dintre noi realizeaza ca putem iesi din comun si putem sa folosim accesorii diferite fata de majoritatea femeilor, daca stim unde sa cautam.

Nu este un lucru cunoscut faptul ca in Romania exista creatori de bijuterii foarte talentati, recunoscuti peste hotare, ale caror lucrari sunt apreciate de unele dintre cele mai faimoase case de moda din lume. Acesta este si cazul Danei Tudor ale carei creatii spun adevarate povesti cu adevarat magice, prin felul in care sunt realizate.

Dana Tudor este arhitect. A inceput sa lucreze in proiectare imediat dupa terminarea facultatii in firme din Bucuresti, iar mai tarziu in propriul birou de arhitectura. Deschiderea catre bijuteria de autor, pe care a descoperit-o in urma cu 4 ani, nu a fost deloc intamplatoare.

„Am descoperit cu uimire un domeniu care are foarte multe in comun cu arhitectura , desi la prima vedere nu ar fi parut sa fie asa. Trecerea catre bijuterie are in background printre altele si inclinatia mea pentru rezolvarea detaliilor. Cred ca important este sa aduci ceva nou prin munca ta, indiferent in ce domeniu ai lucra. Satisfactia in cazul meu, este cu atat mai mare cu cat, traversand pas cu pas etapele procesului de design, am sansa sa materializez propriile mele idei si concepte. Am ajuns in acest punct perseverand si parcurgand cu multa rabdare mai multe etape in educatie. Dupa o perioada in care am studiat singura si am experimentat diverse tehnici de lucru, am urmat un curs de bijuterie clasica si am participat la workshopuri legate de tehnici de lucru.

M-am format ca bijutier in atelierul lui David Sandu, invatand foarte multe de la el, lucru pentru care ii sunt recunoscatoare. Aceste cunostinte acumulate in timp mi-au deschis perspective la care in trecut nu m-as fi gandit. Faptul ca am inceput sa lucrez bijuterii nu a fost deloc un capriciu, pur si simplu am privit acest lucru ca pe o dezvoltare personala si de durata in ceea ce priveste exprimarea artistica avand ca baza formatia de arhitect. Poate ca la inceput nu m-am gandit la bijuterie ca la un business, lucrul acesta a venit si s-a impus mai tarziu, pe masura ce veneau din ce in ce mai multe comenzi.” a declara Dana, pentru Lyla.ro. 

Ultima colectie de bijuterii realizata de Dana Tudor este „Colectia Air”, care povesteste despre delicatetea unei lumi fantastice, o incercare reusita de a realiza bijuterii cinetice avand ca piese centrale inelele cu fluturi cu aripi mobile.

Materialele folosite sunt in special argint si pietre semipretioase si pretioase.

O alta colectie care ofera o viziune legata strans de arhitectura prin studiul formelor pure si totodata al miscarii este „Colectia Raw Shapes”. Aceasta are in componenta obiecte cu functii duble sau doar cu piese mobile, sau pur si simplu obiectele in sine pot capata noi intelesuri prin simpla lor rasucire pe deget.


„M-a preocupat inca de la inceput foarte mult ideea miscarii transpusa in bijuterie. Cel mai interesant concept mi s-a parut acela de a imprima functii multiple unor obiecte, acest lucru oferind posibilitatea purtatoarei/purtatorului sa participe activ la creatie chiar si dupa finalizarea bijuteriei de catre mine. Practic are loc un fenomen de extensie dincolo de atelier si de mine, cea care le realizez. Bijuteria „traieste” si spune incontinuu tot ce are de spus, comunica un mesaj privitorului si purtatorului, care are astfel placerea sa se joace si sa interactioneze cu obiectele dandu-le functii diverse.

Bijuteriile pe care le realizez isi propun sa spuna ceva despre mine si despre persoana careia ii sunt destinate. Acest lucru poate fi posibil doar printr-un dialog strans intre bijutier si cea/cel caruia ii sunt destinate bijuteriile.” a mai spus Dana. 

In prezent Dana Tudor, sun îndrumarea Tycoon Communication, are diverse proiecte pe care le pregateste cu multa munca si rabdare. Printre acestea se numara participarea la diverse targuri internationale de profil, dar si la targuri sau expozitii cu vanzare din Romania, cum ar fi Autor si Lumea prin ochii nostri. De asemenea, pe langa proiectele individuale, Dana Tudor are si proiecte comune cu alti artisti, in momentul de fata pregatind o colectie comuna impreuna cu Anca Vintila care este designer de portelan pictat.

„Va fi o colectie comuna care se va materializa in aceasta toamna si va fi lansata in cadrul targului Autor, ce va avea loc la Sala Dalles la inceputul lui noiembrie 2012. Este un proiect comun care speram sa surprinda placut publicul. Va invitam sa va faceti loc in agenda pentru acest eveniment, care a ajuns deja la cea de-a opta editie.”
Puteti vedea o parte dintre bijuteriile designerului Dana Tudor in magazinul Endra (www.endra.ro) si de asemenea, puteti vizualiza colectiile pe site-ul www.danatudorjewelry.ro

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *