Search for content, post, videos

Ana Aslan si secretul tineretii

Ana Aslan – un om care a luptat pentru a-si vedea visurile devenite realitate, un om cu viziune care a lasat o amprenta in domeniul frumusetii si in gerontologie la nivel international.

Ana se naste la Braila in anul 1897, intr-o familie de intelectuali. La varsta de 13 ani tatal ei moare, iar familia sa se muta la Bucuresti. Aici Ana urmeaza cursurile Scolii Centrale, dupa care se inscribe la Facultatea de Medicina, in ciuda impotrivirii mamei sale.

In timpul Primului Razboi Mondial ingrijeste soldatii din spitalele militare din Iasi. In timpul studiilor sale lucreaza alaturi de nume mari al medicine romanesti cum ar fi neurologul Gheorghe Marinescu si  profesorul Daniel Danielopolu. Profesorul Danielopolu va fi cel care o va indruma pe Ana in alcatuirea tezei de doctorat.

Lucreaza o perioada la Filantropia, Institutul Clinico-Medical al Facultatii de Medicina din Bucuresti, la Clinica Medicala din Timisoara, si la Spitalul CFR. Apoi din anul 1949 devine seful Sectiei de fiziologie a Institutului de Endocrinologie din Bucuresti.

Din acest moment Ana incepe sa faca cercetari asupra procainei si asupra efectului procainei in afectiunile reumatice.  Primul sau experiment cu procaine a fost in cazul unui tanar tinut la pat din cauza unei crize de artroza.  Cercetarile sale nu se opresc aici, obtinand rezultate uimitoare.  Ana Aslan reuseste sa arate proprietatile procainei in ameliorarea tulburarilor distrofice cauzate de varsta.

In anul 1952 Ana Aslan  prepara vitamina H3 cunoscuta sub numele de Gerovital, iar in anul 1980 inventeaza impreuna cu farmacista Elena Polovrageanu Aslavital.

Printre cei ce au folosit Gerovital se numara nume mari precum : Tito, Charles de Gaulle, Hrusciov, J.F. Kennedy, Indira Gandhi, Imelda Marcos, Marlene Dietrich, Konrad Adenauer, Charlie Chaplin, Kirk Douglas, Salvador Dali.

De asemenea Ana Aslan a fost onorata cu numeroase titluri si premii pentru cercetarile si descoperirile sale medicale.

Titluri si Premii:

    Membra a Academiei de stiinte, din New York
    Membra a Uniunii Mondiale de Medicina Profilactica și Igiena Sociala
    Membra de Onoare al Centrului European de Cercetari Medicale Aplicative
    Membra în Consiliul de Conducere al Asociatiei Internationale de Gerontologie
    Membra a Societatii Nationale de Gerontologie din Chile
    Presedinta a Societatii Romane de Gerontologie

    1952 – Premiul international și medalia „Leon Bernard”, prestigioasa distinctie acordata de Organizatia Mondiala a Sanatatii, pentru contributia adusa la dezvoltarea gerontologiei și geriatriei
    Meritul Stiintific Cl. I (1967)[1]
    Merito della Republica, Italia
    Cavaler al Ordinului Palmes académiques, Franta
    Profesor Honoris Causa si Doctor emerit al Universitatii Bragança Paulista, din Brazilia

Ana Aslan ramane in istorie drept unul dintre cei mai mari geronotologi si unul dintre cei mai mari romani.

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *