Search for content, post, videos

Cum putem slabi daca mancam pe intuneric

Obiceiurile alimentare difera semnificativ de la tara la tara, de la regiune la regiune. Un lucru este cert: aproape toata populatia globului are tendinta de manca tot mai mult cantitativ, daca i se ofera ocazia.

Acest fenomen duce inevitabil la cresterea gradului de obezitate in randul tuturor populatiilor din tarile dezvoltate si in cele in curs de dezvoltare, incepand cu Statele Unite ale Americii, pana in Marea Britanie si inclusiv in Romania.

Vina mostenirii genetice

Potrivit cercetatorilor de la Institutul suedez Karolinska, din Stockholm, suntem programati genetic sa mancam repede si mult.

Mostenirea genetica nu vine, insa, din partea rudelor apropiate, ci de pe vremurile in care omul traia in pestera si vana animale. Hrana nefiind la indemana oricui, omul era obisnuit sa manance rapid tot ceea ce prindea, pentru a asigura organismul nutrientii si caloriile necesare pentru a continua vanatoare, dar si pentru a putea fugi din calea animalelor salbatice.

Acest fenomen s-a transpus in genele noastre, motiv pentru care omul contemporan este influentat genetic sa ingereze cantitativ mai multe alimente. Marea diferenta este ca efortul fizic care consuma caloriile in trecutul indepartat a ajuns astazi la niveluri minime, in unele cazuri fiind aproape inexistent.

Mancam mai mult vazand cu ochii, LA PROPRIU!

O alta cauza a mancatului excesiv tine si de stimulii vizuali din jurul nostru, atunci cand ne asezam la masa. Astfel, avem tendinta de a manca tot din farfurie, dupa cum ne-au indemnat parintii in copilarie. Totodata, atunci cand luam masa alaturi de alte persoane care obisnuiesc sa manance mai mult decat noi, avem tendinta de a adopta acest obicei. Astfel, involuntar, ingeram mai multe alimente.

Ce se intampla daca suntem legati la ochi in timpul mesei

In acest context, cercetatorii Institutului Karolinska au efectuat un experiment cu un grup de voluntari. Mai multe persoane au fost chemate individual la masa si li s-a oferit o farfurie de mancare. Aceasta era, insa, asezata pe un platou electronic care masura frecventa imbucaturilor, precum si cantitatea exacta de mancare ingerata la fiecare imbucatura.

In prima instanta, voluntarilor li s-a spus sa manance, pur si simplu, in ritmul lor. Dupa doua zile, au fost chemati iar la masa, dar de data aceasta au fost legati la ochi. Practic, voluntarii au mancat pe intuneric, nefiind influentati de cantitatea de mancare aflata in farfurie.

Rezultatele au fost surprinzatoare

Participantii la experimentul transmis recent de Discovery Science au ingerat, in medie, cu 22% mai putina mancare cand au luat masa legati la ochi, fata de momentul in care vedeau cat au in farfurie.

Explicatia este urmatoarea: Omul este influentat vizual de ceea ce are in farfurie, mai exact de cantitatea mancarii si are tendinta involuntara de a consuma tot. Dar in lipsa stimulului vizual, singurul care determina starea de saturatie este creierul, care se concentreaza strict pe cantitatea de mancare primita de stomac, precum si pe numarul imbucaturilor primite. Din acest motiv, voluntarii au consumat, in medie, cu 22% mai putine alimente.

Imaginati-va cum ar fi daca, zilnic, ati manca cu 22% mai putin?! Diminuarea cantitatii, concomintent cu instalarea naturala a starii de saturatie ar duce la scaderea greutatii corporale fara prea multa straduinta. Practic, singurul efort depus ar fi cel de a localiza gura pentru a introduce lingura cu mancare.

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *