Search for content, post, videos

Cum putem manca sanatos in timpul postului

Restrictiile la produse de origine animala de pe parcursul celor 40 de zile nu trebuie sa degenereze in excese de fainoase, de E-uri si de uleiuri vegetale prajite.

Gama bogata de produse din comert face tot mai usor de suportat lipsa din meniu a carnii, a lactatelor si a oualor.

Totusi, medicii atrag atentia asupra riscurilor de a transforma ceea ce ar trebui sa fie o perioada de purficare intr-o sursa de toxine si chiar de kilograme.

Trebuie evitate pe cat posibil produsele cu grad inalt de procesare, cu adaosuri de E-uri, precum pateurile vegetale si toate preparatele vegetale gustoase, dar bogate in aditivi, precum glutamatii si pirofosfatii.

Fainoasele si grasimile vegetale, cu masura

Pentru a compensa lipsa produselor de origine animala, suntem tentati sa consumam alimente bogate in grasimi vegetale, adica ulei sau margarina, si in carbohidrati. Tocana de legume, cartofii prajiti si zacusca sunt bogate in ulei si pot pune probleme persoanelor care sufera de boli gastrointestinale, precum ulcerul gastroduodenal si afectiunile colecistului.

In plus, prin metabolizarea uleiului rezulta cea mai mare cantitate de calorii dintre toate produsele alimentare, un motiv pentru care unele persoane se ingrasa in zilele de post. Mai ales persoanele obeze sau supraponderale nu trebuie sa faca excese de oleaginoase si de carbohidrati.

Surse importante de carbohidrati (glucide) sunt fainoasele si fructele. In perioada postului, persoanele care sufera de diabet pot avea nevoie sa-si ajusteze tratamentul. Este recomandat sa alegem glucidele sanatoase, nerafinate, obtinute din cereale integrale: orez brun, paine integrala, fulgi integrali.

De asemenea, trebuie sa evitam produsele de patiserie, obtinute pe baza de grasimi hidrogenate sau partial hidrogenate, care se depun pe vasele de sange.

Nu neglijati sursele de proteine!

Mai ales persoanele care sufera de boli cronice trebuie sa aiba un meniu echilibrat. Din acest meniu nu pot lipsi proteinele de buna calitate, care se regasesc in principal in carne, in lapte, in oua si in peste.

O singura zi de peste pe saptamana este insa insuficienta pentru necesarul de proteine. De aceea, cei care tin post trebuie sa consume mazare, fasole, linte, naut si, mai ales, soia. Dintre toate, soia este leguma cu proteinele de cea mai inalta calitate, apropiata de cea a proteinelor de provenienta animala. O buna sursa de proteine sunt si semintele, nucile si migdalele. Un pumn de migdale consumate zilnic aduc organismului si grasimi sanatoase pentru vasele de sange.

Ce puteti gati din soia

Soia contine in proportie de 36% proteine si aminoacizi esentiali, pe care organismul nu ii poate produce singur. Atentie insa! Chiar daca soia este in sine un aliment nutritiv, multe produse din comert obtinute din soia, cum ar fi snitelele, se indeparteaza de la calitatile nutritionale ale acestui produs.

Cea mai sanatoasa este soia fara conservanti, sub forma de granule, de cuburi sau de boabe, care se prepara in casa: se inmoaie doua ore in apa, apoi se fierbe si se consuma in ciorba, in tocanite, in chiftele si in sarmale sau in combinatie cu legume ori cu sosuri. Laptele sau iaurtul de soia si branza tofu sunt alte produse recomandate de nutritionisti in perioada postului.

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *