Search for content, post, videos

Ce trebuie sa contina cei doi litri de lichide recomandate pe zi, pentru cele mai bune rezultate

Mai intai a fost apa, asa incepe Ghidul de Consum al Bauturilor, intocmit de cercetatorii de la Universitatea Harvard din SUA.

Dupa ce au analizat fiecare bautura consumata de omul modern, oamenii de stiinta ne arata ce si cat trebuie sa bem, pentru a ne feri de diversele afectiuni favorizate de lichide.

O echipa de cercetatori de la scoala de Sanatate Publica din cadrul Universitatii Harvard din SUA a investigat continutul si efectele fiecarui lichid din regimul alimentar al omului moderm.

Cercetatorii au clasificat bauturile in sase categorii, in functie de nutrientii furnizati organismului, de aportul caloric, precum si de posibilele efecte negative pe care le pot avea asupra sanatatii.

1. Apa

In cursa pentru cel mai sanatos lichid a fost de neegalat apa. Ea „ofera organismului tot ce are nevoie. Contribuie atat la refacerea fluidelor pierdute in procesul de metabolizare, cat si la respiratie. Cu ajutorul apei sunt eliminate reziduurile toxice din corp, oferind hidratare fara niciun aport caloric.

2. Cafeaua si ceaiul

Pe locul doi s-au clasat ceaiul si cafeaua. Dupa apa, ele sunt lichidele consumate cel mai frecvent pe planeta. Daca nu le indulcim cu miere sau zahar, sunt non-calorice, insa ofera organismului antioxidanti, flavonoide si o multime de alte substante active benefice sanatatii. Totusi, consumul trebuie sa se limiteze la trei-patru cesti de cafea sau ceai pe zi, potrivit cercetatorilor de la Harvard.

3. Bauturile pe baza de lapte

Urmatoarea categorie contine bauturile degresate, pe baza de lapte. Ele ofera o sursa exceptionala de vitamina D si calciu. Bauturile cu lapte de soia sunt chiar mai bogate in astfel substante decat cele preparate cu lapte de vaca. Oamenii de stiinta atrag atentia ca acestea trebuie sa contina cel mult 1,5% grasime pentru a limita aportul de lipide in organism. Acest lucru nu inseamna ca ar trebui sa evitam bauturile laptoase cu 4% grasime, ci doar sa reducem consumul la cel mult doua pahare pe zi.

4. Bauturile dietetice

Incepand cu lichidele dintr-a patra categorie, dezavantajele depasesc beneficiile aduse organismului. Aici intra bauturile dulci non-calorice precum sucurile carbogazoase fara zahar sau cele indulcite artificial cu substante nocive pentru organism, precum aspartamul, zaharina, acesulfamul sau ciclamatul. Comparativ cu bauturile indulcite, acestea sunt mai putin periculoase daca luam in calcul doar aportul caloric. insa studiile arata ca si ele pot contribui la ingrasare, pentru ca dezechilibreaza balanta glicemica din organism.

5. Sucurile din fructe

Acestea reprezinta a cincea categorie „investigata” de cercetatorii de la Harvard. Desi cantitatea de vitamine nu este de neglijat, aceste bauturi vin si cu un numar mare de calorii. Oamenii de stiinta explica fenomenul prin micsorarea cantitatii vizibile in momentul prepararii. in timp ce o portocala este, deseori, indeajuns ca gustare, pentru un pahar de suc stoarcem trei portocale. Desi paharul nu pare mare cantitativ, aportul caloric si cantitatea de zahar – ce-i drept natural – sunt echivalente a trei fructe. Din acest motiv, cercetatorii de la Harvard recomanda cel mult 120 de mililitri de suc din fructe stoarse pe zi. Doar sportivii sau cei care depun efort fizic zilnic pot depasi aceasta cantitate.

6. Bauturile carbogazoase indulcite

In ultima categorie intra bauturile carbogazoase indulcite. Ele sunt cele mai blamate de nutritionisti, pentru ca au un aport caloric mare si o cantitate consistenta de zaharuri provenite din fructoza si glucoza procesate industrial. Kilogramele in plus si diabetul zaharat de tip 2 sunt doar doua dintre problemele de sanatate care apar la cei care beau astfel sucuri acidulate.

Cum arata Ghidul de Consum al Bauturilor de la Harvard

Dupa analiza celor sase categorii, nutritionistii de la Universitatea Harvard au elaborat un plan al consumului zilnic de lichide, conceput pentru o persoana sanatoasa, care nu are probleme de greutate si care depune efort fizic moderat, motiv pentru care isi permite un regim alimentar zilnic cu un aport de 2.200 de calorii.

Din acest total caloric, cel mult 10% ar trebui sa provina din lichide, adica 220 de calorii, restul fiind obtinut din alimente solide sau semisolide.

Organismul uman are nevoie de 12 pahare de lichide pe zi, din care cel putin sase ar trebui sa fie de apa. insa ideal ar fi ca tot aportul de lichide, echivalentul a cel putin doi litri sa provina zilnic din apa.

Totusi, se spune ca o dimineata buna incepe cu o cafea buna, iar nutritionistii de la Harvard nu au uitat acest lucru. Ei recomanda ca o treime din cei doi litri de lichide pe zi sa fie cafea sau ceai, ambele neindulcite si fara lapte.

Bauturile pe baza de lapte degresat pot reprezenta 20% din necesarul de lichide, adica aproximativ 220 de mililitri. Un aport mai mic este chiar binevenit, daca necesarul de calciu este completat din alte surse.

Sucurile din fructe stoarse trebuie sa fie limitate la cel mult 120 de mililitri pe zi. in cazul in care sunt combinate cu alcool, sub forma cocktailurilor, barbatilor le sunt recomandate cel mult doua pahare pe zi, iar femeilor – maxim unul.

Un regim alimentar ideal ar fi fara pic de bauturi carbogazoase, indiferent daca sunt dietetice, sau daca sunt indulcite artificial.

 

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *