Varietatea in alimentatie este cheia unei sanatati de fier, dar si a unei siluete de invidiat.
Din pacate, numarul substantelor nocive din alimente creste. Putem fie sa eliminam in totalite alimentele care prezinta pericole ascunse, fie sa compensam mancand variat si sanatos. Cea mai buna metoda este a doua, iar specialistii recomanda produse cat mai bogate in antioxidanti.
Cereale sau paste din faina integrala
Produsele din faina integrala contin de trei ori mai multi antioxidanti decat variantele lor rafinate, motiv pentru care ar trebui sa le alegem pe primele. Totusi, multe femei care incearca sa se mentina sau sa slabeasca se feresc de paste. Insa cele din faina integrala sunt permise in majoritatea regimurilor alimentare tocmai datorita beneficiilor pe care le ofera organismului. Consumul de cereale integrale sau de paste din faina integrala ajuta la reducerea riscului aparitiei bolilor de inima, iar fibrele continute regleaza nivelul colesterolului. Mai mult, aduc si beneficii asupra tensiunii arteriale. Atentie insa! Mananci cereale sau paste integrale, atunci renunta la paine. Iaurtul, legumele si fructele pot fi consumate concomitent atat cu cerealele, cat si cu pastele.
Oua
Ouale sunt o sursa bogata de luteina, un antioxidant care protejeaza ochii. Chiar daca si spanacul contine luteina, antioxidantul din oua se absorba de trei ori mai bine decat cel din planta verde.
Fasole
Anumite varietati de fasole uscata au niveluri ridicate de antioxidanti. Printre acestea se numara fasolea rosie, fasolea chili (de culoare rosu-inchis si cu forma de rinichi) si fasolea neagra. De altfel, fasolea neagra are de trei ori mai multi antioxidanti si o capacitate mult mai mare de protectie impotriva radicalilor liberi fata de fasolea deschisa la culoare.
Iaurt
Aproximativ 230 de mililitri de iaurt simplu ofera cel putin 25% din doza zilnica necesara de vitamina B2, exact tot atat cat ofera 230 de spanac fiert. Totusi, iaurtul grecesc este mai recomandat pentru silueta pentru ca are un continut proteic mai ridicat.
Ulei de rapita
Uleiul de rapita este bogat in alfatocoferol, un antioxidant care ajuta organismul sa tina sub control grasimile „rele” LDL, responsabile de cresterea colesterolului. Uleiul de rapita chiar este recomandat femeilor pentru ca una din trei femei are o concentratie scazuta de alfatocoferol.
Lapte organic
Cu cat mai natural, cu atat mai bine. Este valabil si in cazul laptelui, care – in forma sa neprocesata, proaspata, de la „coada vacii” cum s-ar spune – este bogat in antioxidanti, precum vitamina B, caroteonizi si luteina. De ce lapte organic? Pentru ca nutritional, laptele unei vaci hranita cu iarba este cu 40-50% mai concentrat in antioxidanti decat laptele unei vaci hranite cu suplimente.
Indulcitori naturali
Inlocuiti zaharul cu indulcitori naturali. Cu miere, zahar brun (dar sa aveti siguranta ca este brun), melansa sau sirop de artar. In felul acesta, introduci in organism echivalentul antioxidantilor obtinuti dintr-o mana de nuci sau de fructe de padure.