Consumul de carbohidrati nu este o placere vinovata in dieta si nu trebuie exclusi din regimul alimentar, nici macar atunci cand tinem cura de slabire. Iata de ce!
Ajuta creierul sa functioneze mai bine
Creierul are nevoie de carbohidrati ca sa functioneze la capacitate maxima. De ce? Pentru ca creierul „traieste” cu glucoza, iar cabohidratii sanatosi, cei cu eliberare treptate, contin glucoza. Daca nu oferi creierului suficienta glucoza, capacitatea de gandi, capacitatea de a invata si cea de a-ti aminti unele lucruri scad pentru ca neurotransmitatorii din creieri nu primesc suficienta glucoza de sintetizat.
Bineinteles, nu trebui consumati carbohidrati nesanatosi, cum sunt cei regasiti in produsele din faina alba, procesata, precum cei din produsele de patiserie, din painea alba, din covrigei sau pizza. Acestia doar umfla stomacul fara a avea cu adevarat nutritivi.
Trebuie consumati carbohidratii buni, sanatosi care se regasesc in cereale integrale si in produsele din faina integrala, precum painea si pastele integrale, fructele, legumele, orezul brun, fasolea, lintea sau nautul. Aceste alimente ce contin carbohidrati sanatosi sunt pline de vitamine si minerale si ofera creierului glucoza necesara pentru functionare optima.
Reduc balonarea
Carbohidratii sanatosi din fructe si din legume, mai ales, contin si fibre, iar acestea ajuta la reducerea balonarii si la buna functionare a intregului sistem digestiv.
Aduc fericire, la propriu
Majoritatea carbohidratilor sanatosi contin triptofan, o substanta care contribuia la productia de serotonina, hormonul starii de bine, al fericirii, la nivelul creierului. Fara triptofanul din carbohidratii buni, nivelul de serotonina scade, fapt care predispune individul la tristete, la stari depresive, generandu-i si probleme de somn. Lipsa triptofanului pe fondul eliminarii carbohidratilor in timpul curelor de slabire este ceea ce ne face sa fim morocanosi.
Ofera energie
Pentru organismul uman, carbohidratii sanatosi sunt ceea ce reprezinta combustibilul pentru masina. Este sursa noastra de energie, iar daca reduci semnificativ sau elimini carbohidratii din alimentatie, iti privezi, practic, organismul de la acest „combustibil” vital. Acesta este motivul pentru care te simti lipsit de vlaga. Carbohidrati sunt combustibilul organismului pentru ca contin glucoza, iar aceasta este sursa numarul 1 de energie pentru corpul uman, abia mai apoi urmeaza proteinele si grasimile (de preferat bune, mononesaturate, HDL). De altfel, intr-un regim alimentar sanatos, echilibrat, aportul caloric zilnic ar trebui sa provina, in proportie de 50-60%, din carbohidrati.
Contin vitamine
Produsele din cereale sau faina integrala abunda in complexul de vitamine B, care ajuta organismul sa transforme nutrientii din mancare in energie, precum si la productia de celule rosii. Dar si fructele si legume abunda in nutrienti precum vitaminele B si C.
Previn bolile de inima
Chiar daca, in prezent, iti faci mai multe griji pentru o inima franta decat pentru boli de inima, considerand acest aspect o parte a batranetii, gandindu-te ca mai e mult pana acolo, niciodata nu strica sa fii prevazator. Ceea ce faci in tinerete si nu numai are repercusiuni asupra sanatatii tale viitoare. Mai multe studii au demonstrat ca aportul de carbohidrati sanatosi din produse integrale precum paine, pastele si orezul (repetam: integrale, nu ultrarafinate) contribuie la reducerea riscului aparitiei bolilor cardiace si la reducerea nivelului colesterolului in sange.