Search for content, post, videos

3 adevaruri surprinzatoare despre apa

Uitati de cele opt pahare cu apa pe zi. Cheia pentru a fi mai sanatoasa, mai zvelta sau mai tanara este consumul de alimente bogate in apa.

Mitul Nr. 1: Exercitiul fizic cauzeaza deshidratare.
Avantajele de-a fi intr-o forma fizica buna sunt nenumarate, dar unul care este mai rar mentionat este hidratarea. Conform rezultatelor de laborator, persoanele care au un program regulat de exercitii fizice – chiar si o rutina minimalista precum mersul rapid de cateva ori pe saptamana – sunt capabile sa ramana hidratate mai usor decat persoanele sedentare.

De ce? Masa musculara retine mai multa apa decat cea adipoasa, ceea ce explica de ce impulsurile bioelectrice transmise printr-un organism pentru a-i masura compozitia trec mai repede prin persoanele care au mai multa masa musculara decat adipoasa.

Concluzia: Cu cat mai multa masa musculara, cu atat mai multe sunt sansele de-a pastra hidratarea celulara. Exercitiile fizice favorizeaza hidratarea in cele din urma; cu cat ai o conditie fizica mai buna, cu atat mai putina apa trebuie sa bei.

Constatare despre grasimi: In fiecare an dupa varsta de 25 se depune in medie aproximativ jumatare de kilogram de masa corporala si se pierd circa 150-250 grame de masa musculara.

Mitul Nr. 2: Aveti nevoie de opt pahare de apa pe zi.
Atunci cand celulele nu sunt bine hidratate, se deterioriaza si nu mai pot functiona la randament maxim. Acest fapt conduce la distrugerea tesutului, actiune pe care o intelegem ca imbatranire. Odata cu varsta pierdem in mod natural apa, iar pierderea apei ingreuneaza organismul sa se regenereze, sa elimine radicalii liberi, sa se apere impotriva bacteriilor si patogenilor, si sa mentina in echilibru efectele hormonilor. Aici intervine o problema: a bea pur si simplu mai mult nu va reintregi apa regeneratoare.

Pentru a ridica nivelul de hidratare, consumul de alimente bogate in apa este mai indicat decat bautul. Principalul ingredient in fructe si legume e apa, iar acest lichid este inconjurat de molecule care ajuta la asimiliarea lui mai usor si repede de catre celule.

Pepenele si castravetii, de exemplu, sunt 97% apa; rosiile si dovlecii sunt 95%. O felie de paine din faina integrala este o treime apa, iar o tortilla cu ceva mai mult. Un piepte de pui prajit contine 65% apa, somonul copt 62%, si chiar si branzeturile precum branza cu mucegai sau cheddar au circa 40% apa.

Leguminoasele, cerealele si pastele fainoase absorb apa ca un burete cand sunt gatite, motiv pentru care o cana de fasole rosie contine 77% apa. Mancati mai multe alimente bogate in apa si va veti simti mai energizat dupa 10 zile, veti avea o piele mai fina si luminoasa in patru saptamani, si un corp mai zvelt si mai hidratat dupa 10 saptamani.

Constatare despre grasimi: Tesutul adipos este compus din circa 10-20% apa, in timp ce tesutul slab (care include muschii si oasele) are cam 70 pana la 75% – de aceea muschiul cantareste mai mult decat grasimea.

Mitul Nr. 3: Toata grasimea se depune la fel.
Dupa varsta de 25 de ani, metabolismul bazal descreste in medie cam ce 0.5 % pe an.Grasimile nocive care se depun in jurul taliei se numesc grasimi viscerale deoarece captusesc viscerele – organe vitale precum inima, ficatul si plamanii.

In loc sa arda calorii, precum muschii, aceasta grasime abdominala elibereaza substante chimice care afecteaza in mod negativ intreg metabolismul, producand hormoni care determina cresterea in greutate si impiedicand producerea de substante benefice pentru pierderea in greutate.

Din fericire, grasimea viscerala se descompune cand controlam aportul de calorii si prin exercitiu fizic. Apa este cel mai bun mediu pentru transportul grasimilor, ceea ce creste importanta hidratarii. Daca apa din sange scade sub nivelul normal, ea va fi extrasa din muschi pentru a mentine nivelul normal in sange. In acest fel apare deshidratarea. Maximul de greutate care se poate pierde intr-o saptamana este de aproximativ 1500 de grame, tot ce depaseste acest procent este cel mai probabil pierdere de apa.

Persoanele care fac excese pentru a slabi rapid isi submineaza metabolismul grasimilor printr-o reducere drastica a caloriilor, ceea ce obliga organismul sa intre in stare de inanitie. In acest stadiu organismul nu mai foloseste grasimea pentru energie ci descompune tesutul muscular.

Desi in teorie o calorie este o calorie, organismul raspunde diferit la sursa caloriilor. Un baton de ciocolata este plin de zaharuri rafinate si grasimi nocive si va determina o crestere brusca a insulinei, ceea ce duce la depozitarea acelor calorii in celulele adipoase.

Un sandwich cu curcan din paine integrala cu ardei, germeni, si un avocado, pe de alta parte, nu va creste nivelul insulinei si necesita timp si consum de energie pentru descompunerea proteinelor, grasimilor nesaturate si carbohidratilor complecsi. Acest aliment va va mentine nivelul de energie echilibrat, va sustine tesutul muscular si va va hidrata.

 

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *