Search for content, post, videos

10 ponturi pentru o alimentatie sanatoasa in 2012

Am citit, am studiat, ne-am informat cu privire la aproape tot ce inseamna o alimentatie echilibrata. Publicatia de sanatate a Universitatii Harvard din SUA ne-a rezumat, in schimb, zece ponturi de care avem nevoie pentru a manca mai sanatos.

1. Platouri mai variate

Nu exista un singur tip de alimentatie sanatoasa pentru toata lumea, dar specialistii in nutritie sustin varietatea in orice fel de regim. Ei pun accent pe „integral”, indemnandu-ne sa alegem produsele nerafinate de pe rafturile cu paine, paste si orez. Cat mai putin procesat inseamna cat mai sanatos pentru organism. Aceeasi regula se aplica si in cazul carnurilor, de la pasare, la pui, la peste la vita. Sa nu neglijam nici proteinele obtinute din seminte! Acestea se gasesc in alune de padure, nuci, migdale, caju, fistic si multe altele, cu mentiunea de a nu fi prajite. Daca nu le puteti manca crude, le puteti praji fara ulei in cuptor.

2. Mai multe legume si fructe

Specialistii de la Harvard ne recomanda sa obtinem fibrele, vitaminele si mineralele de care are nevoie organismul nostru dintr-o alimentatie bogata in legume si in fructe. Acestea ne feresc de riscul aparitiei tensiunii arteriale ridicate, de cresterea colesterolului, de inflamatii si de diabet, reducand rezistenta la insulina.

3. Alegeti grasimile „bune”

Organismul uman nu poate supravietui fara grasimi, dar nu orice fel de grasimi. Cele „rele” (LDL) obtinute din mezeluri procesate si din fripturile suculente de porc declanseaza o avalansa de reactii in corp care duc, intr-un final, la afectiunile mentionate mai sus, dar si la multe altele. in schimb, grasimile „bune” (HDL) ajuta chiar si la reglarea nivelului colesterolului in sange. inlocuirea unora cu celelalte este simpla: alegeti uleiul de rapita, de palmier si de masline in locul uleiului de floarea soarelui, gatiti la cuptor sau pe gratar, nu prajit, mancati mai multe seminte si fructe precum avocado in locul gustarilor formate din chipsuri. Optand pentru grasimile HDL, puteti obtine chiar si 35% din aportul necesar de calorii pe zi, fara riscul de a va ingrasa.

4. Spuneti „Adio” painii albe si cartofilor

inlocuind produsele fainoase rafinate si cartofii cu produse din cereale integrale veti oferi organismului fibrele, vitaminele, mineralele, antioxidantii si fitochimicalele benefice sanatatii care sunt, de regula, eliminate prin procesul de rafinare. Deci spuneti „NU” painii albe, orezului alb, anumitor paste fainoase si cartofilor, alegand painea integrala, orezul brun sau salbatic si paste din cereale integrale. Cartofii, in esenta lor, nu sunt daunatori sanatatii daca ii mancati rar, in cantitati mici, fierti sau la cuptor (deci neprajiti).

5. Renuntati la lichidele indulcite artificial

Bauturile indulcite artificial, carbogazoase sau necarbogazoase, au un continut foarte ridicat de zahar si calorii „goale”. Practic, nu ofera niciun beneficiu sanatatii, dimpotriva. Asadar, renuntati la sucuri, la energizante si alte astfel de bauturi. Preparati-va in casa suc de fructe sau optati pentru ceai.

6. Beti mai multa apa

Pentru indeplinirea oricarui proces, organismul are nevoie de apa. Doar creierul foloseste 20% din aportul zilnic de apa pentru a functiona. Astfel se explica durerile de cap care apar odata cu deshidratarea. Un aport suficient de apa (adica cei 2 litri recomandati pe zi) ajuta la digestie, previne constipatia, inlesnind practic activitatea fiecarui organ in parte.

7. Mai putina sare

Ce inseamna mai putina sare? Specialistii sustin ca omul nu ar trebui sa primeasca mai mult de o lingurita MICa de sare pe zi. Poate va ganditi ca nici nu mancati atat, dar va inselati, caci aproape toate alimentele contin sare ascunsa. Asadar, pe langa ceea ce presarati peste mancare, restul produselor ingerate in timpul zilei contin sare: de la mezeluri, la paine, la dulciuri procesate, la mustar, la muraturi si, bineinteles, la snacks-uri si chips-uri. Cea mai buna solutie de a reduce aportul de sare este sa renuntati la tot ceea ce este procesat industrial.

8. Micsorati portiile de mancare

Inca din anii 1970, cantitatea de mancare pusa in farfurii a crescut constant. Practic, mancam mai mult decat avem nevoie. Asadar, reduceti portiile si mancati incet.

9. NU sariti peste micul dejun

Una dintre cele mai frecvente greseli ale omului modern este saritul peste micul dejun.  Nutritionistii ne atrag atentia ca acest obicei prost ne face sa recurgem la snacks-uri in timpul zilei, pentru ca accentueaza senzatia de oboseala. Un mic dejun sanatos previne foamea exacerbata in timpul zilei si ofera energie organismului pentru a lua in piept o noua zi de munca. Cerealele integrale, laptelem fructele, rosiile, branza mai putin grasa sau un singur ou sunt alimente numai bune de servit la micul dejun.

10. Planificati-va gustarile

Un regim alimentar echilibrat presupune trei mese principale (cantitativ mici) si doua gustari. Din pacate, tot mai multi dintre noi nici nu respectam cele trei mese principale, organismele noastre functionand doar datorita „gustarii continue” la care il supunem. Cum orice invat are si dezvat, puteti incepe prin a lua micul dejun, pranzul si cina (frugala, bineinteles) si doua gustari pe zi. Dar acestea din urma nu trebuie sa fie compuse din ce ne iese in cale (sandwich-uri de la tonomat, biscuti, chips-uri sau napolitane). O gustare sanatoasa ce nu trebuie sa depaseasca 150 de calorii poate consta intr-un mar, un iaurt, 50 de grame de migdale sau alune de padure. Pentru a va simti cat de cat plini dupa gustare, beti un pahar sau doua de apa inainte de a „ciuguli” si veti constata peste 15 minute ca v-a pierit foame.

 

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *