Parintii care-si infasa strans copiii din dorinta de a avea picioare drepte sau de a-i scapa de colici ii expun riscului de displazie de sold.
In Romania, este inca popular obiceiul de a infasa bebelusi strans pentru ca picioarele lor sa fie drepte.
Multi parinti au chiar convingerea ca bebelusilor le place sa fie infasati in acest mod, mai ales in primele doua-trei luni de viata, pentru ca asociaza senzatia cu cea din pantecul mamei.
Exista cateva site-uri care chiar incurajeaza parintii sa-si infese bine copiii pentru a-i ajuta sa doarma mai bine si sa nu mai planga din cauza colicilor. Insa acest obicei nu doar ca nu indreapta picioarele bebelusilor si nu-i scapa de colici, dar le poate face mult rau.
Risc de displazie de sold
Profesorul Nicholas Clarke, chirurg ortoped la Spitalul General Southampton din Marea Britanie, atrage atentia ca infasatul strans poate provoca bebelusilor displazie de sold. Aceasta este o anomalie a soldului care presupune deplasarea capului femurului (osul coapsei) din cupa acetabulara de la nivelul pelvisului. Bebelusii cu displazie au un picior mai scurt decat celalalt.
Specialistul britanic a observat ca a crescut frecventa displaziilor cauzate de infasarea stransa a bebelusilor. De regula, aceasta anomalie este genetica sau se produce in timpul nasterii naturale.
Formele usoare de displazie de sold se vindeca de multe ori fara tratament. Insa cum nu se poate sti cu certitudine daca acest lucru se va intampla, bebelusul trebuie monitorizat. Tratamentul presupune fie purtarea unui aparat care mentine soldurile indepartate, fie o interventie chirurgicala de repunere a soldului in pozitia normala – daca displazia este depistata tarziu ori daca aparatul se dovedeste ineficient.
Risc de supraincalzire
Un alt risc la care parintii isi expun bebelusii atunci cand ii infasa strans este cel de supraincalzire. De foarte multe ori, febra copilului ascunde o supraincalzire, iar parintii se panicheaza si ii administreaza inutil medicamente antitermice sau merg la spital cu bebelusul. Nicholas Clarke, chirurgul ortoped britanic, precizeaza ca articulatiile soldului bebelusului se dezvolta corect atunci cand este lasat cu picioarele libere.