Febra musculara apare in momentul in care muschii sunt suprasolicitati, din motive intentionate sau in urma unui efort cu care corpul uman nu este obisnuit.
Insa, de cele mai multe ori, febra musculara apare in momentul in care persoanelle inactive sau putin active se apuca brusc de sport.
De cele mai multe ori, aceste persoane doresc sa recupereze timpul pierdut si isi supun corpul unor tratamente fizice cat se poate de agresive care nu fac decat sa inrautateasca situatia in care se afla.
Avand in vedere ca febra musculara este reprezentata de durere, este clar ca ea reprezinta un semnal de alarma tras de organism, in momentul in care muschii sunt lezati.
Luand in considerare ca nu exista un tratament simplu pentru febra musculara, este indicat sa incercam sa o evitam inainte sa se instaleze. Asadar, exista cateva reguli pentru a preveni febra musculara, care ne vor ajuta sa ne mentinem muschii intregi. In primul rand, inainte de depunerea unui efort sustinut, este nevoie de o perioada de incalzire.
Aceasta incalzire se face prin intermediul exercitiilor cardio, care grabesc ritmul inimiii. Astfel, sangele plin de oxigen este pompat mai repede la muschi, vascularizarea acestora este mai puternica si isi iau aportul decesar de minerale, proteine si oxigen mai repede. Iar acest aport este imperativ necesar pentru a evita leziunea muschilor si evident febra musculara. Astfel, muschii sunt pregatiti pentru efortul sustinut ce urmeaza.
Totodata, in cazul unui program sportiv activ, este important sa oferiti energie muschilor pentru a evita febra musculara. Incercati sa eliminati consumul de grasimi si sa le inlocuiti cu carbohidrati, pentru ca acestia va vor da energia necesara pentru a depune efort.
Insa, in cazul in care febra musculara isi face simtita prezenta, puteti apela cu incredere la urmatoarele sfaturi:
In primul rand trebuie sa luam o pauza de la efortul fizic. Astfel, afectiunea va disparea in maxim sase zile. Insa, daca totusi nu dorim sa renuntam la sport, putem sa efectuam o serie de exercitii cardio, sau anaerobe, de combatere a febrei. Aceste exercitii maresc fluxul sanguin ducand la disparitia durerii din muschi. Trebuie sa efectuam exercitii de stretching in pozitii fixe pentru ca muschii sa se relaxeze si sa-i masam bland la nivelul locurilor unde se afla durerea. Totodata, una dintre cele mai bune metode pentru a scapa de febra musculara, este sa facem bai cu sare. Aceste bai vor duce la relaxarea muschilor si la reducerea tensiunii musculare.
Trebuie mentionat ca tratamentele medicamentoase dau rezultate rareori. Astfel, este indicat sa consumati vitamina C care ajuta la refacerea tesutului muscular. Antiinflamatoriile si aspirina au un efect calmant, insa, potrivit medicilor, nu grabesc refacerea muschilor.
IMPORTANT:
In ciuda credintei populare, febra musculara nu este cauzata de acumularea de acid lactic in corp, ci de simpla lezare a muschilor la nivelul zonelor de prindere de os, in prima faza. Daca durerile persista dupa aplicarea masurilor descrise de mai sus, este necesara o vizita la medic pentru ca este posibil ca afectiunea musculara sa fie dintre cele mai grave.