Cand este bine sa ii facem prima baita copilului?
Este indicat sa facem prima baita cat mai curand, dupa care aceasta ar trebui sa se transforme intr-o practica in fiecare zi pentru starea de bine a micutului si, mai ales, pentru sanatatea acestuia. Nu trebuie nici sa uitam faptul ca bebelusul isi face nevoile in scutece si, din pacate, transpira abundent adesea, intrucat este prea imbracat. Baita trebuie efectuata zilnic, deoarece copilul, ca si adultul, prefera sa faca mereu aceleasi lucruri. Pentru a deveni o obisnuinta placuta, baita trebuie facuta zilnic: micutul se distreaza in apa, nu plange niciodata si dupa baie va fi mai relaxat, cu certitudine.
Se poate face baie chiar si atunci cand ciotul ombilical nu a cazut inca?
Este mai bine sa asteptam sa cada ciotul ombilical, iar acea zona sa se cicatrizeze. In general, ii putem face baita copilului, fara nicio problema, la 3 zile dupa desprinderea ciotului. Daca totusi ii vom face baie micutului inainte ca ciotul ombilical sa cada, acest fapt nu prejudiciaza sanatatea copilului cu absolut nimic, dar este recomandat sa asteptati pentru ca ciotul ombilical cade in urma unui proces numit mumificare (mai exact, uscare), iar baia ar putea conduce la prelungirea timpului necesar pentru desprindere.
Ce sapun este bine sa folosim?
Trebuie sa folositi apa si sapunurile normale pentru copii, dintre cele mai cunoscute marci. Vom incepe baia micutului prin sapunirea capului, a fetei, a corpului, iar apoi il vom clati cu apa din abundenta si il vom sterge cu un prosop moale. Trebuie sa acordati atentie acestui proces de uscare a bebelusului si sa nu lasati umed interiorul pliurilor pielii, atat ale articulatiilor ( de exemplu axile, coate, zona inghinala) cat si ale organelor genitale, cu precadere cele feminine.
Care este temperatura corecta a apei si a camerei?
Temperatura apei trebuie sa fie cuprinsa intre 37, 5 si 38 ˚C. Pentru a verifica temperatura apei, o putem incerca folosind cotul. Temperatura camerei trebuie sa fie cu aproximativ 1 sau 2 ˚C mai mare decat cea obisnuita din casa.
Care este momentul cel mai indicat pentru baita?
Inainte de una dintre mese si de asemenea putem incerca sa facem baita bebelusului la aceeasi ora in fiecare zi. O buna solutie poate constitui, de exemplu, ora cand ajunge taticul acasa. Astfel, baita va deveni un moment prielnic de socializare, de cunoastere intre parinti si copii.
De ce este atat de utila baia?
In primul rand, baia are un rol fundamental din punct de vedere al igienei, dar si o influenta relaxanta, detensionanta, calmanta. In plus, baia face ca pielea micutului sa fie foarte bine hidratata si moale, catifelata.