Daca in cazul oualor din magazine lucrurile stau destul de simplu, deoarece acestea sunt stantate si au inscrisa data expirarii, atunci cand cumperi aceste produse de la tarani sau le procuri din surse de de la tara, nu este usor sa iti dai seama cat de proaspete sunt.
Iata cateva metode prin care iti poti da seama cat de vechi sunt ouale neinscriptionate.
1. Examineaza cu atentie coaja oualor
Ouale proaspete au suprafata aspra, fara pete si cu pori vizibili. Spre deosebire de acesteam ouale conservate au coaja neteda, cu nuanta liliache si un fel de pelicula de var, care prin atingere ajunge sa lase urme albe. Cele conservate cu silicati au coaja lipicioasa.Ouale vechi, la randul lor, au coaja lucioasa, unsuroasa, uneori cu pete si pori mari.
2. Fa proba densitatii
Pe masura ce ouale se invechesc, densitatea acestora va scadea, din cauza evaporarii apei. Astfel, daca atunci cand este proaspat un ou are densitatea de 1,080, dupa ce se inceheste densitatea lui ajunge la 1,050.
Poti face foarte usor proba densitatii, astfel: pune pa de la robinet intr-un vas de sticla cu fundul plat, cam la latime de o palma fata de fundul vasului. Pune apoi ouale in functie de pozitia si unghiul format intre axul longitudinal al oului si fundul vasului. Vei observa urmatoarele:
– oul cu o vechime de 1-4 zile cade in apa la fundul vasului, luand o pozitie orizontala cu marele ax paralel cu fundul axului
– oul cu o vechime de 5-8 zile formeaza un unghi de 30 de grade, unghi format de axul longitudinal al acestuia cu fundul vasului.
CONTINUAREA PE GHID-CULINAR.RO