Albeata, galbenul, incretiturile, petele si exfolierea frecventa a unghiilor pot fi semne ale unor probleme de sanatate grave.
Unghii palide – persoanele care au unghii palide pot suferi de anemie, de insuficienta cardiaca confestiva, de probleme hepatice, dar si de malnutritie.
Unghiile albe – daca suprafata unghiilor este, in cea mai mare parte, alba inseamna ca ficatul tau ar putea fi bolnav. Unghiile albe sunt des intalnite la persoanele care sufera de hepatita.
Unghiile galbene – cea mai frecventa cauza a unghiile ingalbenite sunt infectiil aparute dupa contractarea sau dezvoltarea unei ciuperci. In cele mai severe cazuri de infectii fungice, unghiile galbene devin casante, se subtiaza si cad. Dar galbeata de la nivelul unghiilor, in cazuri rare ce-i drept, poate fi si un simptom al unei boli de tiroida severe, al unei afectiuni pulmonare, al diabetului si al psoriazisului.
Unghiile albastrii – atunci cand unghiile au o nuanta usor albastrie, aparent transparenta, inseamna ca nu exista suficient oxigen in organism. Cauza propriu-zisa poate fi o infectie la nivel pulmonar, precum pneumonia, dar si unele afectiuni cardiace.
Unghii incretite – cand suprafata unghiei are denivelari, care apar inca de la baza, nu se formeaza ulterior, persoana respectiva ar putea suferi de psoriazis sau de artrita inflamatoriei. Unghiile incretite sunt asociate si cu decolorarea lor.
Unghiile crapate – persoanele care au probleme cu tiroida au, de cele mai multe ori, unghiile crapate. De altfel, daca acestea continua sa se fragilizeze si sa se rupa, indiferent cata grija aveti de ele, indicata ar fi o vizita la medicul endocrinolog si analize la glanda tiroida. Pe de alta parte, daca unghiile crapate sunt si ingalbenite, atunci este vorba, cel mai probabil, de o ciuperca.