7 iulie , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATECati microbi poti transmite printr-un sarut

Cati microbi poti transmite printr-un sarut

Inrolare trafic.ro

Tweet

Organismul nostru acumuleaza de zece ori mai multe bacterii decat celulele umane, iar orice apropiere fizica implica si un schimb de microbi.

Sarutul nu face exceptie.

Specialistii sustin ca scopul stiintific al acestuia este chiar schimbul de microoganisme. Exista si mici inconveniente , precum boala sarutului , cunoscuta in termeni medicali ca mononucleoza infectioasa.

O echipa de cercetatori din Marea Britanie a realizat un studiu prin care a scos in evidenta beneficiile, dar si dezavantajele transmiterii de microbi prin sarut, informeaza The Huffington Post.

Beneficiu pentru imunitate

Studiul coodonat de doctorul Colin Hendrie si publicat in jurnalul Medical Hypotheses arata ca, prin sarut, femeile pot castiga imunitate la citomegalovirus, un virus daunator embrionului.

Contractarea citomegalovirus de la barbati de catre femei se produce prin schimbul de saliva in timpul sarutului , a precizat Hendrie. Cu cat femeia se saruta mai mult timp cu aceeasi persoana – de preferinta, peste sase luni, cu atat este mai probabil sa devina imuna la citomegalovirus daca ramane insarcinata.

Scopul stiintific al sarutului se manifesta prin schimbul de microorganisme , a adaugat profesorul Tierno.

500 de specii diferite de bacteria in corpul uman

Un studiu efectuat recent de Societatea Americana de Microbiologie din Boston arata ca, in corpul uman, exista pana la 500 de specii diferite de bacterii. Cu toate acestea, schimbul de germeni prin sarut este aproape inofensiv.

Citeste si:  Cura care te scapa de candida pe cale naturala! Este eficienta, sanatoasa si ieftina

Profesorul Philip M. Tierno, directorul Clinicii de Microbiologie si Imunologie la Centrul Medical din Langone, din New York, a precizat ca doar 1% din microbi, cunoscuti sub denumirea de flora bacteriana patogena, prezinta pericol pentru sanatate.

Semne de ingrijorare ar trebui sa apara cand unul dintre parteneri sufera de vreo boala sau prezinta leziuni la nivel bucal.

Mononucleoza infectioasa sau boala sarutului

Desi schimbul este inofensiv in majoritatea cazurilor, specialistii au atras atentia asupra mononucleozei infectioase, cunoscuta ca boala sarutului . Mononucleoza este o infectie produsa de virusul Epstein Barr (EBV), ce apartine familiei virusurilor herpetici.

Cea mai frecventa modalitate de transmitere a acestuia este sarutul, virusul regasindu-se in concentratii mari in saliva. Cu toate acestea, si folosirea in comun a tacamurilor, a paharelor, sau schimbul de suzete pot favoriza transmiterea EBV.

Mononucleoza infectioasa este mai frecventa la tinerii intre 15 si 35 de ani. Se apreciaza ca 10% din tineri sunt afectati de boala, virusul dezvoltandu-se mai degraba in organismele cu sistem imunitar slabit.

Starea de febra, oboseala, durerile de cap, musculare si marirea ganglionilor limfatici in zona gatului, in regiunea axiala si inghinala se numara printre simptomele mononucleozei infectioase.

Nu exista niciun tratament specific impotriva virusului Epstein Barr, in perioada bolii fiind recomandat repausul la pat, consumul ridicat de lichide, alimentatia usoara si bogata in vitamine, precum si o serie de medicamente pentru calmarea durerilor sau pentru normalizarea temperaturii corpului.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: