Un bebelus care mananca bine va deveni un copil si un adult sanatos. Dar de unde stim cat mananca bebelusul la o masa, daca este sau nu suficient? Si cat de dese ar trebui sa fie mesele?
Ei bine, raspunsul la intrebare este unul cat se poate de simplu: de cate ori vrea el! Ganditi-va ca stomacul nou-nascutului este doar de marimea unei alune, motiv pentru care el are nevoie putin si des.
Cat de des? Cat de des cere el! Bebelusii isi creeaza, adesea, orare ale meselor cu cat ei cresc. Lasandu-i sa se hranească atunci cand ei au nevoie va asigura faptul că ei iau atat lapte de cat au nevoie, cand ei au nevoie.
Durata unei mese difera de la bebe la bebe. Unii prefera mese scurte si dese, altii mese mai lungi, dar – per ansamblu – tot mananca mult mai des decat un copil. Totusi, daca bebelusul tau mananca tot timpul si esti ingrijorata, nu ezita sa consulti medicul.
Cat de mult timp ar trebui sa alaptezi? Cifra propriu-zisa in luni difera de la specialist la specialist. Insa, chiar daca unii spun 6 luni, altii 12, un lucru este cert: toti medicii, dar si toate studiile de cercetare arata ca alaptatul la san este cea mai buna cale de a construi o imunitate buna micutului si de a-i asigura o dezvoltare armonioasa. Cu cat alaptezi mai mult timp, cu atat micutul va fi mai sanatos si mai protejat de boli.
De unde stii ca bebelusul primeste suficient lapte? O solutie ar fi sa-ti iei o pompa de muls, fie manuala, fie electrica si sa te mulgi tot atata timp ca stii ca mananca micutul, sa cantaresti laptele si apoi sa faci un calcul pe zi, comparandu-l, bineinteles, cu cat ar trebui sa manance el, in functie de greutate (iar asta iti va spune medicul). Daca nu ai la indemana o pompa de muls sau calculele ti se par prea complicate, poti la fel de bine sa urmarest semnele starii de bine la bebelusul tau.
Teorie soc! Mamele de baieti traiesc mai putin decat mamele de fete!
Daca micutul are o imbucatura buna a sanului, daca barbia lui atinge sanul tau, daca nu te doare cand alaptezi (in ciuda faptului ca primele imbucaturi pot fi destul de dure), daca vezi mai multa piele inchisa la culoare deasupra buzei de sus decat a celei de jos la copil, daca obrajorii raman rotunzi in timp de suge, daca are un ritm cand suge, cu pauze cu tot si daca gurguie la final de masa – iata semne ca micutul tau isi primeste laptele necesar zi de zi, care-l va ajuta sa creasca mare si sanatos.