2 octombrie , 2023

Ultimele articole

AcasăDIETEAtenție la băuturi! 6 obiceiuri care te îngrașă

Atenție la băuturi! 6 obiceiuri care te îngrașă

Acordăm atenție alimentelor consumate de teamă să nu punem câteva kilograme pe noi sau din dorința de a slăbi, dar trecem ușor cu vederea băuturile consumate, deși acestea prezintă riscuri ascunse de îngrășare.

Sucurile de fructe

Alegem un suc pe care scrie „natural” de pe raftul magazinului sperând să facem un bine deopotrivă sănătății și siluetei. Sau bem sucuri de fructe și/sau legume făcut în casă având același raționament. Însă acestea ascund, deseori, mai multe calorii decât o masă.

Sucurile produse industrial, chiar și pe cele pe care scrie „bio”, „organic” sau „natural”, conțin îndulcitori sub o formă sau alta. Altfel nu ar mai avea gustul dulceag pe care îl au. Îndulcitorilor li se adaugă și fel de fel de arome, care, chiar dacă în dreptul lor scrie „naturale”, nu sunt benefice nici siluetei, nici sănătății. Una peste alta, conțin mai multe calorii pe sută de mililitri decât ar trebui.

Nici cu sucurile făcute în case nu este indicat să exagerăm. În medie, o portocală are, pe sută de grame, 50 de calorii, dar rar o portocală cântărește doar o sută de grame. Un suc natural din trei portocale stoarse conține în medie 200 de calorii, adică jumătate din aportul caloric al unei mese.

Doar pentru că un produs este lichid nu înseamnă că are mai puține calorii, motiv pentru care ar trebui să analizăm cu atenție aportul caloric al fiecărei băuturi pentru că, deseori, consumăm mai mult decât ar trebui/decat ardem.

Citeste si:  Cele mai bune 18 de sfaturi de slabit

Berea

Alcoolul este contraindicat în curele de slăbire, iar dacă totuși vrem să ne bucurăm de un pahar, cea mai bună alegere este vinul. Atenție cu berea! O jumătate de litru, așadar puțin peste o halbă de bere sau o sticlă de bere, conține peste 400 de calorii, echivalentul unei mese sănătoase.

Așadar, ce preferați? Să luați o masă sănătoasă sau să beți o bere? Mai mult, carbohidrații din bere generează un răspuns inflamatoriu la nivelul organismului care poate duce la fluctuații în greutate.

Sucurile dietetice

La fel ca în cazul sucurilor „naturale” cumpărate din magazin, doar pentru că un suc este „dietetic” nu înseamnă că este mai bun pentru siluetă ca unul clasic. Oamenii de știință au identificat receptori pe limbă, dar și în interiorul tractului digestiv care, odată stimulați, cresc producția de insulină, așadar a hormonului de acumulare a grăsimii.

Dincolo de faptul că sucurile satisfac doar pe moment, acestea generează ulterior o scădere a glicemiei care induc foame, motiv pentru care persoanele care obișnuiesc să consume sucuri mănâncă mai mult decât cele care nu au acest obicei.

Acest proces este accelerat și de faptul că sucurile dietetice conțin îndulcitori artificiali care sunt de 300 până la 600 de ori mai puternici decât cei naturali, iar consumul lor pe termen lung creează un fel de „imunitate” organismului care va cere o cantitate mai mare pentru a fi mulțumit.

Cocktailurile

Combinarea mai multor tipuri de alcool cu sucuri predispune la pofte culinare după consumul lor. Alcoolul, de regulă, influențează chimia creierului și-l determină să „solicite” mâncare tip junk-food. Doar nu v-ați trezit vreodată la 12 noaptea cu o poftă nebună de… salată?!

Citeste si:  Tot ce trebuie sa stii despre ingrasarea in timpul sarcinii si indicele de masa corporala

Cafeaua

O cafea dimineața ajută organismul să performeze de la primele ore ale zilei, însă nu trebuie exagerat consumul. Cafeaua ne ajută să ne „trezim” pentru că induce producția de adrenalină, care ne oferă agilitate fizică și mintală. Dacă odată ce depășești o ceașcă de cafea pe zi, tot procesul se întoarce împotriva ta.

Mai mult, riscul îngrășării provine și din zahărul sau din îndulcitorul pe care obișnuim să îl punem în cafea, dar și din alte produse precum laptele, frișca, sirop, biscuiți sau alte bunătăți care merg bine cu cafeaua. Așadar, atenție! O ceașcă de cafea ajută organismul, dar dacă ajungi la trei pe zi ar trebui să-ți regândești opțiunile căci riscul îngrășării este mare.

Apa

Și, ca întotdeauna, ajungem la apa. Deși peste tot în jurul nostru auzim că trebuie să bem apă, mulți dintre noi nu conștientizăm câtă apă bem de fapt. Ideal este să consumi 8 pahare de apă pe zi sau 4 sticle de jumătate de litru, ca să oferi organismului măcar doi litri de apă.

Aspectul riscant în consumul prea mic de apă este că organismul deshidratat transmite aceleași semnale ca foamea. Astfel că deseori confundăm nevoia de a bea apă, de a ne hidrata, cu cea de a mânca, și riscăm din nou să ne punem în pericol silueta.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: