Artroza, cea mai frecventa forma de reumatism, afecteaza in prezent, potrivit estimarilor, patru milioane de romani, din care 70% sunt cazuri diagnosticate, a anuntat directorul Centrului de boli reumatismale „Ion Stoia”, prof. Catalin Codreanu in deschiderea Congresului national de reumatologie din Bucuresti, la care participa peste 500 de specialisti reumatologi si 150 de asistenti medicali.
Potrivit medicului, frecventa bolilor reumatice este in crestere in ultimii ani, pe fondul unui proces de imbatranire a populatiei.
Tot mai multi tineri, adulti si chiar copii, sunt afectati de bolile reumatice, avertizeaza specialistii. In aceasta categorie intra peste 200 de afectiuni, cea mai frecventa fiind artroza, o afectiune a cartilagiului articulatiilor, a mai spus prof. Codreanu. Principalele localizari ale artrozelor sunt la mana, genunchi si sold, existand manifestari artrozice si la nivelul colonaei vertebrale, a mai spus doctorul.
„Cea mai frecventa afectiune este artrita juvenila, boala care afecteaza dezvoltarea scheletului copilului si care, daca nu este depistata si tratata din timp, poate cauza deformari serioase ale oaselor. Boala are cauze genetice, dar poate fi provocata si de infectii netratate”, a adaugat presedintele Societatii Romane de Reumatologie (SRR), prof. dr. Ruxandra Ionescu.
Bolile reumatice, chiar daca nu pot fi vindecate, pot fi tinute sub control, o prima conditie fiind depistarea la timp.