Deliciile tropicale vin sub multe forme, cele mai apetisante fiind fructele exotice. Pe langa gustul inedit, acestea sunt bogate in nutrienti, pot fi gasite in comert, motiv pentru care ar trebui incluse in alimentatia zilnica.
Fructul pasiunii
Granadilla, cunoscut mai degraba sub denumirea de fructul pasiunii, este de culoare galben-portocalie, are o coaja tare si alunecoasa si seminte tari si negre. Motivul pentru care ar trebui sa faca parte din alimentatia zilnica: este foarte bogat in vitaminele A si C, in potasiu si fibre si – surprisa – are doar 16 calorii pe bucata! Pentru a-l manca se taie in doua, se scot semintele si apoi se taie in felii. Merge de minune in salatele de fructe, dar in mancarurile cu pui, peste si chiar porc.
Fructul stea
Carambolei I s-a atribuit denumirea de fructul stea datorita formei sale. Este un fruct tropical din zona Asiei de sud-est, bogat in fier, magneziu, beta-caroten, dar si in vitaminele A, B si C. Fiecare fruct contine doar 40 de calorii si nu necesita decojire sau scoaterea semintelor, pentru ca se mananca intreg. Poate fi folosit in salate, dar si ca garnitura. Atentie insa! Pentru ca este bogat si in acid oxalic – substanta care ajuta la calcifiere – persoanele care au probleme cu rinichii, mai ales cele cu pietre la rinichi, ar trebui sa evite carambola.
Acai
Acai este un fruct exotic originar din padurile tropicale ale Braziliei care se aseamana cu afinele noastre. Sunt mici, inchise la culoare, rotunde si au in mijloc o samanta care nu se mananca. Gustul este exceptional: imaginati-va combinatia de fructe de padure cu ciocolata si veti avea o mica idee despre gustul acai. Fructul tropical este ideal de folosit in shake-urile de fructe, fiind si plin de nutrienti.
Guava
Suculenta, dulce si usor acida, acesta este senzatia pe care ti-o ofera papilelor gustative guava, care aduce usor a pere combinate cu capsuni. Guava este o bogata sursa de vitamaina A, fibre si fosfor, fiind fructul ideal pentru sucuri naturale, facute in casa, dar si pentru gemuri si dulceturi.
Papaya
Asemanator la forma cu o para, papaya provine din America Centrala, avand un interior moale, cremos, cu seminte comestibile. Este dulce si poate avea pana la 50 de centimetri lungime, insa un fruct papaya normal este, de regula, de 17 centimetri lungime. La aceasta dimensiune, are aproximativ 118 calorii, multa vitamina C, o cantitate mare de folati si de potasiu. Papaya este ideal de folosit in mancarurile cu carne, pentru ca contine o enzime care ajuta la digerarea proteinelor. Fructule exotic poate fi mancat si proaspat, si copt, cu putina zeama de lamaie stoarsa pe el.