Suntem ceea ce mancam, spune un bine cunoscut proverb. In acest caz, organismele noastre nu sunt chiar cele mai curate, caci suntem expusi zilnic la substanţele artificiale din alimente, dar şi la agenti chimici din ce in ce mai noi si mai puternici care plutesc liber in aer.
Totusi, există anumite alimente care ne feresc mai mult de acesti “agresori” ai organismului.
1. Apa. Ea spala chimicalele, toxinele si impuritatile din organism, prin procesele naturale de transpiratie si urinare. O hidratare normala ajuta la eliminarea substantelor iritante din organism.
2. Fructele. Fructele proaspete sunt pline de apa, fibre, antioxidanti si vitamine. Sunt usor de digerat si pline de nutrienti. Fructele pot fi mancate proaspete, uscate, inghetate sau in juice-uri. Cantitatea mare de apa ajuta la spalarea organismul de toxine. Cele mai populare fructe cand vine vorba de detoxifiere sunt: merele, perele, portocalele, grapefruitul, bananele, ananasul, zmeura, afinale, capsunile, pepenii, nectarinele si piersicile.
3. Lamaia. Are un aport extraordinar in detoxifiere. Adaugarea de lamaie in apa ajuta la stimularea enzimelor digestive. Sucul de lamaie ajuta la detoxifierea ficatului. Daca adaugam faptul ca lamaia are un continut foarte ridicat de vitamina C si antioxidanti, putem spune ca avem de-a face cu un detoxifiant de top. Toxine cum ar fi radicalii liberi sunt pur si simplu expulzati din organism cu ajutorul ei.
4. Zarzavaturile verzi. Salatele, spanacul sau insuficient de populara stevie se inscriu in aceasta categorie. Continutul mare de clorofila accelereaza detoxifierea. Clorofila este capabila sa detoxifice ficatul de metale grele, fum, ierbicide, chimicale din produsele de curatare. Frunzele verzi au un puternic efect diuretic, care impinge toxinele afara din organism.
5. Legumele crude. Consumul acestora curata natural stomacul, intestinele si colonul. Ficatul este ajutat si el sa elimine toxinele. Legumele sunt pline de vitamine, esentiale pentru sanatate. Cele mai performante in detoxifiere sunt brocolli, ridichile, ceapa, varza de Bruxelles sau sparanghelul – dar nu sunt singurele.
6. Brocolli. Desi le aminteam mai sus, merita sa aiba o categorie dedicata. Aceasta leguma stimuleaza enzimele digestive si astfel ajuta foarte mult pe cei care isi doresc sa scada in greutate. Mugurii sunt mai eficienti decat planta ajunsa la maturitate, dar chiar si asa vorbim de un campion al detoxifierii.
7. Usturoiul. Este o alegere ideala pentru orice proces de detoxifiere. Curata sangele de toxine si este un antibiotic natural. Poate reduce nivelul de colesterol negativ si coboara presiunea sangvina. Ficatul beneficiaza si el de aportul sau exceptional in eliminarea toxinelor. Pentru cei care nu suporta mirosul, exista solutia suplimentelor pe baza de usturoi.
8. Ceaiul verde. Este unul dintre cei mai eficienti antioxidanti gasiti in stare naturala. Metabolismul functioneaza mult mai bine cand bem cateva cesti de ceai verde zilnic. El mai contine si catechina, care accelereaza functia ficatului si sustine sanatatea ochiului.
9. Semintele. Aici includem nucile si alunele, pe langa clasicele exemple de seminte de floarea-soarelui, dovleac si altele asemenea. Se digera usor si ajuta ficatul sa detoxifice organismul. E bine sa stii ca in cura de detoxifiere e bine sa eviti semintele sarate, pentru ca sarea blocheaza procesul de detoxifiere.
10. Omega-3. Mancarea bogata in acest tip de ulei esential este un adevarat balsam detoxifiant pentru organism. Uleiul de masline sau avocado au Omega-3 din belsug. Cand alimentele care il contin sunt consumate, acestea lubrifiaza peretii stomacului si intestinelor iar toxinele sunt eliminate natural mult mai usor.