Timp liber

Totul despre snitel

snitel

Credeati ca snitelul, asa cum il cunoastem, este un fel de mancare traditional romanesc? Ei bine nu. Snitelul exista sub multe forme si este popular in foarte multe tari.

Snitelul Vienez, este un fel de mancare traditional din Austria si consta intr-o felie de carne de vitel data prin faina, ou si pesmet si apoi prajita. In Austria snitelul se serveste cu o felie de lamaie si salata de cartofi cu marar si unt. In ciuda ideii ca este un fel de mancare tipic austriac, snitelul pare sa aiba originea in Milano, in nordul Italiei, sub denumirea de cotoletta alla Milanese, iar in Viena ar fi aparut abia in secolul al 15-lea sau al 16-lea. Termenul in sine de snitel vienez dateaza din 1862 si poate chiar mai devreme. Iata si alte tari in care snitelul este unul dintre cele mai cunoscute feluri de mancare:

Argentina: snitelul este unul dintre cele mai cunoscute feluri de mancare, purtand numele de milanesa. Este probabil cea mai vizibila amprenta lasata de Italia asupra acestei tari. Milanesa este facut din carne de vaca dar si de pui. Se serveste cu garnitura de cartofi prajiti sau salata, dar si cu branza, sunca, rosii si diverse sosuri.

Australia: in aceasta parte a lumii sunt foarte multe persoane cu originile in Germania si Austria si, drept urmare, sunt fani infocati ai snitelului. Se serveste insotit de cartofi prajiti sau fierti, uneori sub forma de piure. Poate fi asezat pe platou alaturi de branza, sunca sau sos de tomate italienesc. In pub-urile din Australia il gasiti sub denumirea de Parmi sau Parma.

Brazilia: este o tara care a suferit foarte puternic influenta culturii italiene sau braziliene si de aceea snitelul apare cu denumirea de file a milanesa. Se gaseste cu usurinta in orice restaurant si este servit cu orez alb, fasole, cartofi prajiti sau piure.

Columbia: veti gasi snitelul sub numele de Milanesa sau Chuleta Valluna si este gatit din carne de porc taiata in felii subtiri.

Croatia: aici felul de mancare pe care noi il cunoastem sub numele de snitel este popular sub numele de Becki šnicl insemnand Snitel Vienez. Se gateste din carne de porc si este servit cu garnitura de cartofi prajiti. Pot fi, de asemenea, insotiti de o felie de lamaie.

Gibraltar: aici snitelul este un fel de mancare foarte popular si il veti gasi sub numele de carne empana, gallina empana sau mulito empanao. Este preferat de cei care merg pe timpul verii la mare si doresc o gustare usoara dar consistenta.

Portugalia: aici snitelul are numele bife panado sau doar panado. Se gateste din carne de pui, curcan, porc sau vitel. Carnea este asezonata cu piper negru, usturoi si suc de lamaie. Poate fi servit impreuna cu cartofi prajiti, spaghetti, orez.

Snitelul este un fel de mancare foarte cunoscut si apreciat in intreaga lume, la fel ca si cartofii prajiti. Fiecare tara are specificul sau, propriile retete de snitele, dar toate au la baza acelasi mod de pregatire, adica o felie de carne, trecuta prin pesmet si prajita. Difera doar denumirea si garniturile servite alaturi de snitel.