18 aprilie , 2024

Ultimele articole

AcasăTIMP LIBERBunele maniere la masa

Bunele maniere la masa

Bunele maniere in societate arata ca avem sau nu cei "sapte ani de acasa". Felul cum ne comportam la masa demonstreaza cum am fost educati, iar daca in copilarie nu ni s-a amintit anumite reguli, acestea se pot invata foarte usor oricand.

In primul rand inainte de a ajunge la locul unde am fost invitati trebuie sa ne verificam tinuta si odata aflati in incapere aranjarea parului sau orice alt retus se face la baie.

Un lucru la care trebuie sa fim atenti cand ne asezam la masa este pozitia corpului si a mainilor. Este nepoliticos sa stam cu coatele pe masa, sa ne jucam cu tacamurile sau paharul, sa ne tinem si sa ne balansam cu scaunul si sa mestecam guma pana la sosirea preparatelor. Pozitia trebuie sa fie una dreapta, pentru a nu-i incomoda pe cei din jur. Trebuie sa ne asezam pe tot scaunul, cat mai aproape de masa pentru a nu da frimituri pe jos.

Odata asezati la masa, desfacem sevetul care il punem pe picioare, iar atunci cand ne ridicam de la masa il strangem si il lasam langa farfurie.

Cand mancarea a fost servita la toata lumea de catre gazda, putem incepe sa mancam din ce am fost poftiti cu inghitituri mici, fara sa lasam resturi de mancare in furculita si fara a tine farfuria din care mancam. Trebuie sa asteptam sa fim invitati sa servim un alt preparat care se afla pe masa, fara sa-l privim insistent si fara a lua bucata cea mai mare. De pe platou luam ce este in dreptul nostru, fara a analiza bucatile. Nu este frumos sa ne uitam in farfuria altuia.

Citeste si:  STIHL lansează motocoasa pentru toate aplicaţiile de cosire

Conteaza foarte mult felul in care mancam. Mestecarea sa fie delicata cu buzele apropiate fara sa se auda plescaituri si fara sa vorbim cu gura plina sau sa ne grabim sa mancam. La masa nu trebuie sa existe discutii tensionate, ritualul desfasurandu-se cu calm, toata lumea fiind relaxata. Asteptam sa inghitim si apoi raspundem intrebarilor sau continuam discutia.

Folosirea tacamurilor: putem folosi furculita pentru orice aliment solid sau desert, cafeaua sau ceaiul se bea fara ajutorul linguritei, cu ea doar amestecam. Preparatele lichide se sorb fara a face prea mult zgomot pe o parte a lingurei si este permis sa inclinam farfuria, iar dupa terminarea preparatului este interzis sa lasam tacamurile pe masa. Ele se pun in farfurie paralele, furculita avand dintii in jos.

Cutitul este folosit numai pentru a taia cate o bucatica si in timp ce mancam lasam cutitul pe marginea farfuriei si apoi taiem alta. Nu se taie totul deodata si nu ducem cutitul la gura cu vrun preparat. Dupa ce taiem putem schimba pozitia furculitei si cutitului, iar in timp ce inghitim este interzis sa gesticulam cu acestea.

Salata si pateul sunt preparate care se servesc doar cu furculita, fara sa necesite taiere.

Branza nu se mananca cu furculita, aceasta se aseaza pe o felie de paine si o mancam cu mana ca pe un senvis.

Este de bun simt ca atunci cand mancam sosuri sa nu le absorbim cu paine folosind mana.

Citeste si:  APARIŢIE DEMENŢIALĂ! Paris Hilton, la plajă într-un costum de baie INCENDIAR de SEXY

Tacamurile care sunt puse pentru a ne servi din platou, nu trebuiesc atinse cu gura, ele se pun la loc.

Sunt preparate care se pot manca cu mana: pizza, costite, masline, porumb fiert, senvisuri, alune si painea, dar dupa folosirea mainii, degetele nu se ling. Painea se rupe cu mana daca nu este feliata.

Pentru a scoate din gura anumite resturi, oase sau samburi se foloseste degetul aratator si cel mare si resturile se pun pe marginea farfuriei. Resturile ramase intre dinti nu se scot in public si nu folosim scobitarea la masa de fata cu ceilalti sau nu stam cu ea in gura in timpul conversatiei.

Daca cineva a varsat bautura pe masa trebuie sa ne facem ca nu-l vedem pentru a nu se simti jenat din cauza situatiei.

La gura ne stergem doar cu servetelul, in nici un caz nu folosim felii de paine.Daca la masa nu se afla servetele, rugam gazda sa ne aduca.

Este frumos sa mancam tot din farfurie, dar nu si sa stergem farfuria cu vro bucata de paine. Ar trebui sa acceptam ce ni se ofera, dar daca ceva nu ne place sau numai putem, vom refuza folosind expresia "nu, multumesc".

Dupa ce toata lumea a mancat si s-a saturat, nu trebuie sa ne ridicam de la masa inaintea gazdei si nu facem remarci negative cu privire la mancare, sfaturi culinare sau observatii in public.

 

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: