29 martie , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATETot ce nu stiai despre impotenta la femei

Tot ce nu stiai despre impotenta la femei

Avem obiceiul de a asociat termenul “impotenta” cu barbatii, dar si femeile pot suferi din cauza acestei probleme si chiar in numar destul de mare.

Estimativ, aproximativ 40% din femei trec prin afectiuni sexuale pe parcursul unui singur an, fie ele ne natura fizica, fie psihica.

In termeni de specialitate, impotenta la femei se numeste disfunctia sexuala feminina (DSF) si, potrivit BBC Health, aproximativ 40% din femei trec, annual, printr-o forma a DSF.

 

La fel ca la barbati, in momentul in care o femeie se simte excitata, organele ei genitale se maresc. Clitorisul creste in dimensiuni, la fel si tesutul alaturat, are loc lubrifierea vaginala, iar peretii vaginului se relaxeaza si se largesc usor pentru a usura penetrarea.

Femeile care sufera, insa, de o forma a disfunctiei sexuale, chiar si atunci cand simt nevoia si isi doresc sa faca sex, orice tentativa se dovedeste a fi dureroasa la nivelul organelor genitale, iar in unele cazuri chiar imposibila.

Cauzele disfunctiei sexuale feminine

DSF poate fi un efect al unei probleme medicale deja existente, cum ar fi tensiunea arteriala crescuta sau diabetul. Poate fi cauzata si de iritatii, infectii sau cresteri anormale in zona vaginala. Totodata, disconfortul si/sau durerea la contactul sexual pot aparea in perioade in care femeia se afla sub diverse tratamente medicamentoase, cum ar fi cel impotriva tensiunii arteriale ridicate, a ulcerului, a depresiei sau a cancerului. O alta cauza a DSF, tot de natura fizica, poate fi reprezentata de schimbarile hormonale care apar in timpul sarcinii, a alaptarii, dar si in timpul instalarii si dupa trecerea definitiva a menopauzei.

DSF poate avea si cauze psihologice, cum ar fi stresul si oboseala, teama de a ramane gravida, lipsa de incredere in sine, conceptia ca sexul este ceva rusinos, abuzul sexual, depresia, dar si trecerea rapida peste preludiu si penetrarea fara pregatirea prealabila a zonei intime.

Secretul fericirii: sa crezi ca faci mai mult sex decat vecinii tai

 

Citeste si:  Ce sa mananci ca sa ai rinichi sanatosi

Simptomele disfunctiei sexuale feminine

Spre deosebire la impotenta masculina, cand penisul fie nu devine erect, fie nu se mentine astfel, simptomele disfunctiei sexuale la femei sunt mai putin evidente pentru un partener mai putin atent si grijuliu. Acestea include lipsa apetitului sexual, imposibilitatea de a simti placere in timpul sexului, lubrifierea insuficienta a vaginului si imposibilitatea de a atinge orgasmul, chiar si in prezenta excitarii sexuale. Spre exemplu, o forma a DSF este anorgasmia, adica incapacitatea femeii de a avea orgasm, chiar daca se simte excitata.

Ce-I drept, orgasmul la femei este o placere care se invata in timp, prin experienta sexuala. O femeie poate sa nu fi avut niciodata orgasm fie pentru ca nu-si cunoaste propriul corp, nu se simte suficient de stapana pe sine in pat incat sa spuna ce-si doreste, fie pentru ca sufera de anorgasmie. Aceasta forma de disfunctie sexuala poate avea ca fond atat lipsa de experienta si lipsa de cunoastere a propriului corp, dar si traume sexuale, precum abuzuri psihice si fizice.

Tratatea disfunctiei sexuale feminine

Pana in prezent, comunitatea medicala internationala nu a putut stabili un tratament medicamentos eficient pentru a trata disfunctia sexuala feminina. Unele studii arata ca pastilele pe baza de citrat de sildenafil (existent in Viagra) ar putea ajuta la o mai buna irigare sangvina a organelor sexuale ale femeilor cu DSF, dar specialistii au ajuns, deocamdata, la concluzia ca nu exista suficiente dovezi stiintifice si medicale care sa ateste eficienta acestor medicamente asupra femeilor.

Si tratamentul hormonal cu testosteron a fost inaintat ca o posibila solutie pentru DSF, dar rezultatele cercetarilor in domeniu nu au putut nici confirma, nici infirma eficienta tratamentului.

In prezent, in tratarea disfunctiei sexuale feminine, medicii recomanda mai intai eliminarea medicamentelor care pot avea efecte negative asupra libidoului, bineinteles, in masura in care oprirea sau schimbarea tratamentului nu presupune riscuri asupra sanatatii.

Eliminarea principalelor cauze psihologice, precum stresul si oboseala, este o alta metoda pentru a trata DSF.

Mai exista si solutii locale, care trateaza mai degraba efectul decat cauza, precum folosirea lubrifiantilor si prelungirea preludiului.

Insa dincolo de toate acestea, specialistii atrag atentia ca, dupa ce am scos din discutie si am eliminat toate cauzele fizice, cele din mediul inconjurator sau cele care tin de stilul de viata, sursa disfunctiei sexuale feminine, a impotentei la femei, este psihologica, cel mai probabil.

Lipsa de incredere in sine, teama de a ramane insarcinata sau lipsa de experienta sexuala, eventual chiar preconceptiile legate de sex care se trag dintr-o educatie mai stricta, prea traditionala pentru nevoile actuale ale femeii de astazi se numara adesea printre cauzele impotentei feminine. Aceste cauze pot fi eliminate prin consiliere psihologica sau prin dezvoltare personala, introspectie si, dincolo de toate, vointa si curaj.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: