18 aprilie , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATEDe ce ingrasa fericirea

De ce ingrasa fericirea

Teoriile clasice spuneau ca oamenii tind sa manance mai mult si mai nesanatos pentru a compensa o lipsa sau a-si satisface o nevoie pe care altfel nu o pot realiza.

Un studiu recent a demonstrat, insa, ca obisnuim sa mancam mai mult atunci cand suntem fericiti sau, cel putin, binedispusi, decat atunci cand suntem tristi.

 

Pana in prezent a fost in voga teoria potrivit careia oamenii mananca in exces pe fondul unor trairi negative, precum depresia, plictiseala, singuratatea sau starea de anxietate.

 

Dar un grup de cercetatori a descoperit ca persoanele care mananca pe fond emotional consuma mai multe alimente nesanatoase si bogate in calorii atunci cand sunt fericite decat atunci cand sunt macinate de griji si suparari. Practic, oamenii ale caror obiceiuri alimentare sunt puternic influentate de starea lor de spirit consuma produse cu mai multe calorii atunci cand sunt binedispusi.

 

La aceasta concluzie a ajuns un grup de cercetatori olandezi de la Universitatea din Maastricht. In opinia oamenilor de stiinta, practica de a manca de fericire a fost trecuta deseori cu vederea de nutritionisti, de psihologi, dar si de autoritatile marilor state ale lumii care avertizeaza tot mai mult ca suntem in pragul unei pandemii de obezitate.

 

Specialistii Universitatii Maastricht au demonstrat acest fapt in urma unui studiu la care au participat 87 de studenti. Acestia au fost supusi unor teste pentru a li se stabili obiceiurile alimentare, starea de sanatate fizica si psihica, oferindu-li-se la final un anumit punctaj. Ulterior, toti partipantii la studiu au fost pusi sa vizioneze trei tipuri de scene din filme, care le-au generat fie o stare de bine, amuzament asociat cu fericire, fie o stare neutru, indiferenta, fie una negativa, tristetea. Dupa vizionare, voluntarilor li s-au oferit boluri de sticla de mari dimensiuni umplute cu toate tipurile de ciocolata, de la alba la neagra, cu lapte, cu alune, cu fructe, cu cereale. In timp ce mancau, oamenii de stiinta le-au masurat aportul caloric pe care l-au corelat cu scenele pe care le vizionasera inainte de a consuma bunatatile.

 

Citeste si:  Semne care arata ca suferi de o tulburare alimentara

Concluziile cercetatorilor olandezi, publicate in revista “Appetite”, au aratat ca, in ciuda vechilor teorii, studentii au mancat mai mult dupa ce vizionasera scene amuzante, de comedie, decat dupa ce au vazut imagini din filme-drama.

 

“Voluntarii nu au mancat in exces ca raspuns la emotiile negative induse de scenele cutremuratoare, dar au consumat mai mult dupa ce au ras la scenele amuzante”, se arata in concluziile publicate in “Appetite”.

 

Psihologul Rose Aghdami sustine concluziile olandezilor si precizeaza ca este gresit sa punem pe seama emotiile negative mancatul in exces. Cu toate acestea, ea atrage atentia ca, de regula, mananci de fericire atunci cand esti insotit de cineva, ciugulitul continuu pe fondul bunei dispozitii aparand la intalniri sociale, in timp ce persoanele care obisnuiesc sa manance mai mult pe fond de stres o fac de unele singure.

 

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: