Search for content, post, videos

Criticile constante ale partenerului: ce spun despre el, despre tine si despre relatie

La locul de munca ai parte de critici, rudele apropiate la randul lor te critica pentru unele alegeri facute (doar ele stiu mai bine, nu?!), iar cand ajungi dupa zece ore de serviciu acasa, si partenerul te intampina cu critici?! Este firesc sa existe un moment in care clachezi, riscand totodata sa tragi toata relatia cu tine la fund.

 

Nu exista relatie perfecta, fara niciun fel de nemultumiri, insa exista o granita foarte fina intre criticile constructive si cele distructive, repetate constant, fara a avea fundament. Dincolo de daunele emotionale si psihice care apar la persoana criticata constant, acest „obicei prost” poate duce la destramarea relatiei de cuplu.

 

Dar cand apar criticile distructive in relatie? Psihologul american Brandy Engler, autor al cartii „The Men On My Couch”, atrage atentia ca acestea apar cel mai frecvent in momentul in care partenerii de cuplu de muta impreuna. De altfel, imbinarea a doua stilul de viata relativ diferite, deseori diametral opuse, contradictorii, nu mereu complementare, poate fi sursa majoritatii criticilor in cuplu.

 

In momentul in care unul dintre partenerii de cuplu il critica pe celalalt ca nu a dus gunoiul in momentul X ci in momentul X, cand este nemultumit ca nu a facut patul „asa cum trebuie”, cand critica modul in care a pus in frigider fructele, branzeturile si ciorba, este un semn clar ca partenerul care critica nu constientizeaza faptul ca „felul lui de a face lucrurile” nu este neaparat cel corect din toate punctele de vedere.

 

Fiecare are propriile tabieturi, insa intr-o relatie de cuplu tabieturile celuilalt trebuie respectate, ambii parteneri trebuind sa porneasca de la premisa ca nu stiu ei cel mai bine cum se face treaba.

 

Totodata, un partener care critica in mod constant dovedeste ca nu are bune capacitati de comunicare. Una este sa spui pe un ton calm ca nu este ok sa pui branza langa struguri si alta e sa tipi prin casa „Nu mai ai voie sa te apropii de frigider! O sa ne imbolnavesti!”.

 

Pe de alta parte, faptul ca un partener accepta critici urate din partea celuilalt arata ca are probleme cu increderea in sine, lasandu-se condus, chiar subjugat de celalalt, fapt care favorizeaza continuarea comportamentului pasiv-agresiv din partea celui care critica. Se creeaza un cerc vicios care duce, mai intai, la nefericire in relatia de cuplu si, mai apoi, la destramarea ei.

loading...
<

1 comment

  • <cite itemprop="author">consiliere</cite>

    Grup de sprijin si consiliere, in Bucuresti, pentru femei si barbati aflati in relatii disfunctionale, toxice si/sau abuzive, care vor sa afle cum pot iesi din cercul vicios care le afecteaza viata.Inscrieri si detalii la dragoste.dependenta@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *