Search for content, post, videos

Sarcina pe saptamani si luni

   Ti-ai dorit un copil si in sfarsit esti insarcinata sau pur si simplu inca te gandesti sa concepi un copil dar, nu stii inca absolut nimic despre ceea ce inseamna a fi o mama si cu atat mai putin despre ceea ce implica o sarcina, atat in ceea ce priveste schimbarile care apar la nivelul corpului cat si in ceea ce priveste alimentatia.

   Inainte de a intra in panica insa, e bine sa analizezi situatia la rece si sa iti dai seama ca sarcina este unul dintre cele mai frumoase lucruri care ti se puteau intampla si ca, in calitate de viitoare mama te vei simti cu atat mai frumoasa si mai fericita cu cat te gandesti ca vei da viata unui pui de om care te va iubi si pe care il vei iubi si care iti va desavarsi viata de familie.

   O sarcina nu e un lucru neglijabil dar in acelasi timp nici nu trebuie sa fie o corvoada. Analizeaza pas cu pas sarcina pe saptamani cu ceva timp inainte de a concepe sau imediat dupa ce ai aflat ca ai ramas insarcinata si planifica-ti dinainte tot ceea ce inseamna viata ta in aceste minunate noua luni care te asteapta. Fiecare saptamana aduce cu sine schimbari de natura fiziologica dar te va pune la incercare in acelasi timp cu noi si noi lucruri inedite, vei incepe sa iti schimbi vestimentatia, regimul alimentar si felul in care iti petreci timpul liber.

Ce se intampla in perioada de sarcina?

   In primul rand vei observa schimbari de natura fiziologica. Volumul sangelui creste, datorita nevoii de alimentare cu oxigen si nutrienti a fatului, aparatul cardiovascular este de aceea solicitat mai intens. Ai nevoie de aceea in primul rand de un plus de fier, care sa te ajute sa sintetizezi globule rosii pentru sangele care va iriga tesuturile noi formate ale fatului. In concluzie, nu e nevoie sa te panichezi, inima va bate mai repede pentru a pompa mai mult sange si va creste si presiunea arteriala.

   Pe de alta parte, daca consulti un calendar al sarcinii pe saptamani vei descoperi ca in primele luni de sarcina vei avea parte si de o crestere a apetitului, crescand de asemenea dorinta de a consuma anumite alimente. Pot prin urmare sa apara si modificari digestive, dintre care cea mai des intalnita este constipatia.

   In fine, cu timpul vei observa si modificari ale tegumentelor, cele mai intalnite fiind vergeturile, vizibile in special in zona abdominala. Acestea apar ca urmare a ruperii fibrelor de colagen din piele cauzata de cresterea nivelului de hormoni corticoizi dar si ca urmare a cresterii volumului acestei zone odata cu dezvoltarea fatului.
 

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *