29 martie , 2024

Ultimele articole

AcasăMAMICIRegimul alimentar in enterocolita

Regimul alimentar in enterocolita

Enterocolitele reprezinta un grup de boli in care manifestarile clinice, modul de evolutie si gravitatea cazurilor depind in mare masura de cauzele care le-au provocat.

Pentru tratamentul corect, atat dietetic, cat si medicamentos, este necesara cunoasterea cauzei. Unele forme de manifestari si imprejurarile in care s-a produs imbolnavirea pot sugera cauza. La aparitia unei enterocolite, trebuie sa se precizeze ce alimente a consumat copilul, daca si alti membrii ai familiei prezinta tulburari digestive. Adesea pentru precizarea cauzelor este necesara efectuarea unor examene de laborator a coproculturii si a examenului coproparazitologic.
In formele usoare si medii, care sunt si cele mai des intalnite, tulburarile digestive sunt prezente prin lipsa poftei de mancare, dureri abdominale, 1-2 varsaturi, cateva scaune diareice. Starea generala este buna.

Enterocolita – cauze
Cauzele cele mai frecvente ale acestor imbolnaviri sunt: ingerarea unor alimente greu digerabile, cum sunt grasimile in exces (sosuri), alimente cu continut mare in celuloza (fructe crude), precum si alte cauze care nu tin direct de tubul digestiv, cum sunt: starile alergice, starile emotionale, oboseala si virozele.
Formele grave sunt intotdeauna suspectate de cauze infectioase: toxiinfectiile alimentare, dizenterie, infectii cu stafilococi sau virusuri. In toate aceste cazuri, la tulburarile digestive (varsaturi si diaree) se adauga alterarea starii generale, adeseori febra. Varsaturile si scaunele frecvente pot duce la deshidratare. Se impun de la inceput masuri urgente de tratament. In ceea ce priveste regimul alimentar se recomanda dieta hidrica, adica inlocuirea oricarei forme de alimentatie cu administrarea de lichide sub forma de ceaiuri, supa de zarzavat strecurata, apa.

CONTINUAREA PE BEBELU.RO

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: