Gabriella Pascaru Bisi / Expert Enogastronomie

Pesto de dovlecei

gabi hp

Pesto-ul din dovlecei este un condiment parfumat si foarte gustos, care se casatoreste foarte bine cu pastele fainoase. Personal imi place foarte mult cu paste preparate manual, taiate in forma de romburi sau clasicele mafalde din Neapoli, adica paste fainoase taiate la cca.8 cm lungime, 1,5 cm latime cu rotita zimtata. Se prepare rapid si gustul este mai mult decat potrivit pentru primavara, vara si toamna, dovleceii fiind usori la digestie.

Ingrediente:
400 gr de dovlecei verde inchis
40-45 gr de muguri de brad si nuci
45 gr de parmezan ras
10 gr de busuioc proaspat
5-6 gr de menta proaspata
10 gr de migdale taiate sau zdrobite

Ulei de masline extravirgin cat este nevoie

Spalam si eliminam capetele de la dovlecei, le dam pe razatoare apoi le saram usor si le asezam intr-o strecuratoare ca sa isi piarda apa. Intre timp mixam busuiocul, migdalele, mugurii de pin, nucile si menta cu putin ulei si foarte putina sare pana cand obtinem o compozitie cremoasa. Dovleceii putem in loc sa ii dam pe razatoare sa ii taiem in bucati si sa ii presaram cu sare, cum ne este mai usor. Adaugam apoi dovleceii storsi sau ma rog, fara apa pe care au lasat-o, parmezanul si continuam sa mixam.
Putem sa il folosim rece pentru a condimenta pastele fainoase sau putem sa il incalzim. Este delicios si se prepara in 10 minute.

Putem sa conservam acest pesto timp de 2 zile la frigider acoperit cu un strat de ulei sau putem sa punem in cutii mici portii de un cosnum si il congelam. In cazul in care dorim sa il conservam pentru la iarna, asezam pesto-ul in borcanele micute, punem deasupra un strat de ulei si scuturam borcanele pentru a elimina bulele de aer, le inchidem ermetic si le fierbem la bain-marie timp de 20 de minute.Dupa ce am oprit focul, vom lasa borcanele sa se raceasca in oala in care le-am fiert. ( la bain-marie, infasurati borcanele in stergare in asa fel incat sa nu se atinga )

Putem inlocui nucile cu fistic si vom obtine un gust complet diferit si mai delicat. In acest caz adaugam cand incalzim pesto-ul inainte de al amesteca cu pastele fainoase o lingura de smantana de gatit. ( panna da cucina )
Acest pesto il mai putem utiliza pentru mini aperitive, pe feliute mici de paine prajita.