Search for content, post, videos

Diferenta dintre un hairstylist si un/o coafez/a

Parul este reflectia stilului personal, fiind una dintre caracteristicile care ne diferentiaza (sau nu) de multime.

 

Arta aranjarii parului dateaza de mii de ani, fiind ilustrata inclusiv in picturi rupestre. In anumite culturi din Africa se considera ca spiritul unei persoane salasluieste in parul acesteia, motiv pentru care “artistii” in aranjarea parului aveau un statut ridicat in comunitate. In antichitate, societatile din Grecia si Egipt acordau o mare importanta aranjarii parului, deopotriva la femei si la barbati, insa aparitia propriu-zisa a termenului “coafor”/ “hairdresser” si reglementarea profesiei au aparut, in Europa, abia in secolul al XVII-lea. De atunci pana in zilele noastre, meseria de “coafor” a batut cale lunga, cu modificari pe masura evolutiei sociale.

 

Un lucru a ramas, insa, neschimbat: cum arata parul unei persoane spune multe despre stilul acesteia, despre statutul social si o poate ajuta (sau impiedica) sa evolueze in societate, in baza relatiilor personale si profesionale pe care le are.

 

Din toate aceste motive conteaza atat de mult cum arata parul, iar pentru cele mai bune rezultate este recomandata apelarea la un hairstylist, denumit in cercurile profesionale “coafor stylist”.

 

In mintea multor persoane exista, insa, o dilema: care este diferenta dintre un hairstylist/coafor stylist si un coafez / o coafeza sau un frizer / o frizerita? Hairstylist este cumva doar denumirea pompoasa, “americanizata” a unui coafor si un pretext pentru a solicita mai multi bani pe serviciul cerut?

 

Raspunsul este in mod clar “NU”, existand diferente majore intre un hairstylist si un/o coafez/a. Iar principala deosebire consta in gradul de pregatire!

 

Un hairstylist are in “palmares” nu doar cativa ani de experienta, ci mai cu seama seminarii de hairtyling specializate, in care se invata tehnici multiple de tundere a parului, precum si tot ce tine de coloristica pentru obtinerea culorii perfecte de par. Totodata, pe hairstylist il recomanda in mediul profesional participarile la concursuri si, mai cu seama, premiile castigate.

 

Totodata, exista diferente de atitudine si metode felurite de lucru care deosebesc un coafor stylist de un /o coafez/a de rand.

 

Exemplu concret: daca pasesti intr-un coafor oarecare, fara personal specializat, si prezinti o fotografie cu o tunsoare si o culoare anume de par, te vei aseza pe scaun, iar coafez/a va incepe sa lucreze. Interactiunea cu coafezul/coafeza se va limita la intrebarea “Esti sigur/a?”, iar raspuns tau va fi, de regula, “Da”. Insa, din pacate, in majoritatea cazurilor, rezultatul final nu va fi cel dorit de tine, cel din fotografie.

 vivi-salon-different-1

Insa, daca apelezi la un coafor stylist si ii prezinti aceeasi fotografie cu tunsoarea si culoarea dorite de tine, vei primi total alt “feedback”. Hairtylistul se va uita atent la tine, la ce tinuta porti, la culoarea tenului, la forma fetei, la culoarea ochilor, te va intreba unde lucrezi (unei avocate i se potriveste, de regula, alt look decat unei antrenoare de fitness, ca exemplu) si abia mai apoi o sa-ti spuna daca acel look este potrivit pentru tine, oferindu-ti argumente exacte.

 

Spre exemplu, daca o femeie ar vrea sa obtina “roscatul” Adelei Popescu, ce a fost mult ravnit in randul domnisoarelor si doamnelor, un hairstylist va explica urmatoarele: este o culoare greu de intretinut dupa vopsire – necesita revopsirea parului o data la aproximativ trei saptamani si, mai cu seama, necesita folosirea anumitor produse specifice de ingrijire a parului (sampon, balsam, masca, seruri, etc) pentru ca altfel culoarea nu se va mentine uniform pe par, va “migra”, creand astfel nuante nepotrivite in podoaba capilara.

 adela-popescu-roscata

Acestea sunt informatii pe care doar un specialist in arta hairstyling-ului le poate oferi clientului pentru ca el sa stie exact ce implica dorinta lui in materie de par si sa decida in cunostinta de cauza daca dispune de toate resursele pentru a-si mentine un look frumos. Un coafez/ o coafeza fara pregatire specializata nu poate oferi toate aceste informatii.

 

Un coafor stylist va sti intotdeauna ce, cum, de ce si cand sa aplice un serviciu in functie de nevoile si cerintele fiecarui client, iar comunicarea dintre hairstylist si client este esentiala pentru realizarea tunsorii, pentru obtinerea culorii de par si a coafurii.

 vivi-salon-different

Intrebarea care se impune pentru fiecare persoana, femeie sau barbat, in materie de stil este: vrei sa faci parte din majoritate, sa te “pierzi in multime” sau vrei sa fii apreciat prin stilul tau personal, sporandu-ti astfel sansele de reusita atat pe plan personal, cat si profesional?

 

Dumitru “Vivi” Gîciu – hairstylist / coafor stylist din 2008, castigator al concursului Wella Awards 2009 (locul 3) si al concursului Wella Awards 2011 (locul 1).

 

http://www.differentsalon.ro/

 

https://www.facebook.com/differentsalon

<

2 comments

  • <cite itemprop="author">Pop Tudor</cite>

    Aiurea! Nu e nici o diferenta! Asa=zisul „hair stylist” este tot un frizer. Faptul ca este mai bine pregatit profesional nu il transforma in altceva. E aceeasi meserie, doar falsele sisteme de valori promovate azi atat de agresiv il vor sa fie altceva.

  • <cite itemprop="author">Ileana</cite>

    Specific ca premiile castigate intr-un concurs nu sunt relevante pentru a fi numit hairstilist …este gresit spus ca asta ar fi o conditie esentiala pentru a fi numit hairstilist ….stim cu totii foarte bine ca-n unele concursuri cum ar fi de exemplu concursurile IGIENA multe dintre premii se castigau pe relatii si nu pe capacitatea creatoare a participantului ,stilingul coafurii etc. (gen: am in concurs un participant din salonul in care sunt sefa si eu sunt in juriu,este fata(baiatul) cuiva din conducere ,a vreunui sef de salon,sunt in juriu si nu-mi place fata uneia(unuia) si-l depunctez considerabil ca sa aiba sanse concurentul care vrea cel din juriu etc.)…chiar si la nivel international au fost dati cand s-a semnalat ca se faceau aranjamente intre membrii juriului (gen: imi dai puncte la concurentul din tara mea ,iti dau puncte la concurentul din tara ta)…. 1.sunt coafori-stilisti care se descurca foarte bine in concurs pe o anumita tema(inainte de concurs incerci acea tema pana iti iese bine la coafat,depinde ce puncteaza si depuncteaza juriul in concurs) si nu prea bine in a relationa cu clientii si a alege cea mai buna optiune pentru client ….2. sunt coafori-stilisti care din cauza emotiilor nu se descurca prea bine intr-un concurs dar sunt perfecti in a relationa cu clientii si a alege cea mai buna optiune pentru client…3. sunt care se pot descurca si intr-un concurs si in a relationa cu clientii 4. sunt cei care castiga concursurile pe relatii si nu se descurca nici cu clientii 5. sunt cei care nu participa la concursuri ,dar sunt adevarati specialisti ,etc. …. DECI : Castigarea unui premiu intr-un concurs nu este relevanta pentru a fi numit hair stilist(poate fi pentru un sezon)…participarea intr-un concurs este benefica oricarui hairstilist (chiar daca nu castiga decat experienta) deoarece il mai invata sa aiba rabdare pana la obtinerea unei coafuri ,ii mai rafineaza stilul ,etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *